Зеленогорски: Депутати от ГЕРБ, АБВ и РБ подкрепят създаването на Военен университет в Д.Митрополия
Зеленогорски: Депутати от ГЕРБ, АБВ и РБ подкрепят създаването на Военен университет в Д.Митрополия / dariknews.archive

На 27 април 2015 г. на среща с представители на медиите в пресклуба на БТА в Плевен, зам.-председателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски коментира актуални теми от страната.
Във връзка с Националния консултативен съвет, който се провежда и темета относно реформата във въоръжените сили в страната, превъоръжаването, стратегията и мястото на Българската армия в Северноатлантическия блок, той каза:

"Тук сме за да подкрепим темата за възстановяването на Военното училище в Долна Митрополия, в което в момента има авиационен факултет, който е част от националния военен университет във Велико Търново. Имаме известни притеснения относно качеството на обучение в авиационния факултет и твърдим, че то може да бъде значително подобрено, защото ние искаме то да достигне нива от порядъка на 300-350 летателни часа. В момента там се произвеждат летци с 50-60 летателни часа, което решително трябва да бъде подобрено", каза Зеленогорски.

Той добави, че в Народното събрание има група от депутати от различни политически сили, които са обединили усилията си, за да убедят правителството, президента и военния министър, че това е най-доброто решение.
"Смятаме, че е необходима промяна, защото функциониращият вече 13 години модел на подготовка на кадри за българските ВВС трябва да бъде променен, за което имаме конкретни идеи".

По отношение на финансовата страна на една такава промяна, Найден Зеленогорски коментира, че на практика промяната може да се случи без никакви нови разходи и факултет "Авиационен" да се превърне във Военен университет.

Като много важен момент той посочи, че по този начин и когато има самостоятелност ще може да се вземат бързи, гъвкави и адекватни решения, както и да се подобрява учебната база. "Твърдим, че е възможно да се положат още усилия, да обучаваме пилоти и специалисти от държави, които имат нужда от това".
Зеленогорски подчерта още, че привличането на чуждестранни студенти ще доведе до увеличаване на инвестициите в Плевен.

Идеята за превръщането на Факултет "Авиационен" в Долна Митрополия вече е обсъждана с депутати и от парламентарните групи от ГЕРБ, АБВ и Реформаторският блок са изразили своята подкрепа.