Зелено училище събира над 100 младежи на база „Вълчовец
Зелено училище събира над 100 младежи на база „Вълчовец / dariknews.archive

Зелено училище ще събере през април близо 100 младежи на база „Вълчовец" край Долна Митрополия. Екоинициативата е под мото „Доброволчеството като ценност" и се организира от Сдружение „Младежки доброволчески център" - Долна Митрополия, съвместно с Младежки форум - Плевен, Община Долна Митрополия и Youth.bg.

Зеленото училище ще бъде в два поредни дни - на 11 и 12 април, съобщи пред медиите Йордан Христов, председател на Сдружението за Плевен и Веселин Радев - представител на организацията. Базата „Вълчовец" е предоставена за стопанисване на Сдружението от Община Долна Митрополия за период от 10 години с решение на местния парламент. Миналата година от неправителствената организация почистиха района в рамките на кампанията „Да почистим България за един ден". Грижите за язовира продължават и не случайно там след броени дни ще се проведи и Зеленото училище с участието на млади хора. Приспиването ще бъде на палатки, тъй като към този момент базата все още не е пригодена за нощувки, обясни Христов.

В рамките на двата дни доброволците ще бъдат ангажирани с различни дейности. За начало отново е предвидено генерално почистване на терена, след което ще бъдат сформирани и групи за занимания по интереси - цветарство, екология, засаждане на дръвчета и т.н. Организаторите на училището имат грижата да подсигурят храната и всички материали, нужни за работата на младежите. За вечерта е планиран уъркшоп, в който скаути ще обучат как се разпъват палатка и как се пали лагерен огън. Ще има барбекю и концерт.

Дейностите през втория ден включват уъркшоп за изработка на домашен сапун и свещи. Готовите изделия ще бъдат предложени след това на щанд в центъра на Плевен, а събраните средства ще бъдат дарени за абитуриенти от Дома за деца, лишени от родителски грижи „Младен Антонов" в Тотлебен.

Всеки, които има желание, може да се запише за Зеленото ни училище на нашия уебсайт или в групата ни във Фейсбук. Там са публикува и примерните декларации за това. Планирали са места за над 100 човека, но има възможност и за повече. До момента имаме заявки за над 70. Като цяло, няма ограничение за възрастта, но е хубава децата да са над 14-годишна възраст. Добре дошли са и цели семейства, ще се радваме ако има такива заявки за участие", заключи Йордан Христов.

В Зеленото училище край Плевен ще се включат и доброволци от Стара Загора.