Започва Светлата седмица
Започва Светлата седмица / dariknews

Седмицата след Великден се нарича Томина неделя, Светла седмица или Празна неделя. Името й е свързано с това на Тома - един от дванайсетте апостоли на Исус, който не повярвал на Христовото възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Исус.

Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости. От тогава останало нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се нарича Томина неделя.

Тази седмица е наситена с момински празници, сред които най-голям е честването на Светлата или Празната сряда. На Светлата сряда от седмицата се изпълняват два обичая, които се правят за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и лоши болести. Често през тази седмица стопанките повторно боядисвали яйца, които раздавали за душите на починали близки.

Според древно поверие, раздаването на червените яйца предпазва душите на мъртвите от превъплъщаване.