tr
tr / obshtina.lovech
Главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ПБЗН), и кметът на Троян Донка Михайлова дадоха символичен старт на дейностите по подобряване на енергийната ефективност на пожарната служба в града. Стойността на инвестицията е над 720 хил. лв. През следващите няколко месеца се предвижда да бъдат изпълнени различни енергоспестяващи мерки – топлоизолация на външни стени и покрива, подмяна на дограма, обновяване на отопление, вентилация и осветление. 
 
На старта на инициативата присъстваха още областният управител на Ловеч Георги Терзийски, заместникът му Бойко Пъдарски, депутатът Иван Миховски, директорът на Регионалната дирекция ПБЗН – Ловеч, комисар Владимир Кацарски и други гости.
 
Проектът е стартирал още на 1 ноември 2016 г. със сключването на договор за безвъзмездна финансова помощ между община Троян и оперативна програма „Региони в растеж”, крайният срок за приключване на всички планирани дейности е 1 май 2018 г.
 
Главен комисар Николов заяви, че сътрудничеството между Регионална дирекция ПБЗН – Ловеч, и община Троян е пример за отлично взаимодействие между институциите и за постигане на видими резултати. Той сподели убеждението си, че подобряването на условията на труд и подготовка на служителите със сигурност ще има силно мотивиращ ефект върху тяхната работа.
 
Кметът Михайлова от своя страна заяви, че сградата на местната пожарна е много важна за всички жители на общината, защото по този начин те засвидетелстват уважението си към хората, които всекидневно спасяват животи.
 
Районна служба ПБЗН – Троян, обслужва територия от 1100 кв. км с население около 36 000 жители, разпределени в две общини: община Троян - 770 кв. км; 21 населени места и  32 000 души население, и община Априлци - 330 кв. км; 3 населени места и около 3700 жители.
 
Организирана противопожарна охрана в града е имало още в началото на 20 век. Тя е била на доброволни начала, като е имало трима души на щат към общината. Разполагали са с ръчна бутална помпа и два коня за впряг и каруца. През 1937 г. по молба на тогавашния кмет Мирчо Василев началникът на пожарната в България Юрий Захарчук изпраща базов автомобил "Додж", който впоследствие на място е оборудван с помпа и резервоар за вода 6 тона. На него огнеборците са се придвижвали, стъпили на стъпенките на автомобила, и са се държали за нарочно направени халки. Службата се е помещавала в сградата на турския конак, намиращ се на централния площад на града до 1963 г. Тази сграда сега е исторически паметник.

През 1963 г., когато пожарните в страната се одържавяват, е преустроено помещение на хлебопекарна за нуждите на пожарната в близост до силно развиващата се промишлена зона. Службата тогава разполага с два противопожарни автомобила на шаси ЗИЛ. Троян е силно развит промишлен и икономически център. За по-добра защита на икономиката на града службата се разраства по щат и с автопарк.
Строителството на настоящата сграда започва с изготвяне на проект по норми за сграда на пожарна служба през 1984 г. Поради редица юридически и други спънки изпълнението на строителните работи започват по-сериозно през 1992 г., когато се подписва съвместен договор за изпълнението и се обединяват усилията на община Троян и МВР.
Сегашната сграда на службата е пусната в експлоатация през март 1999 г.