Възстановката на инцидента с командосите в Коиловци няма да се състои
Възстановката на инцидента с командосите в Коиловци няма да се състои / archive.dariknews

Обявената за тази събота възстановка „Борбените от Коиловци" на случката с френските парашутисти, кацнали неканени в землището на плевенското село преди година се отложи. Неочакваната новина дойде в ранния следобед на 6 ноември.

„Уважаеми жители и гости на село Коиловци. Поради неочаквания голям медиен интерес и скромните ни актьорски възможности решихме да запазим емоциите от репетициите за себе си и да не реализираме художествената възстановка, обявена за 9 ноември 2013 г.". Това съобщение се появи първо на Фейсбук страницата на село Коиловци с подател Людмил Софрониев - един от организаторите на възстановката.

Кметът на коиловци Красимир Иванов потвърди написаното и като причини посочи както големия медиен интерес, така и все още непроменената държавна позиция по случая. "Идеята на младежите бе да се надсмеем над страховете си, но не и да предизвикваме широк национален медиен интерес. Все още държавната позиция е, че сме причинили телесни повреди на чужденци, практикуващи мирно екстремни спортове. Тоест, на този етап виновната страна все още са нашите съселяни и нямаме интерес от ново "раздухване" на случката, докато държавата официално не си промени становището по инцидента в Коиловци", категоричен е кметът на Коиловци.

Инцидентът с френските командоси се разигра в нощта на 15 срещу 16 октомври 2012 г. в нива край селото. "Посещението" на чужденците тогава завърши с як пердах за неканените гости от местни хора.