Възрастни масово развиха ентероколит
Възрастни масово развиха ентероколит / netinfo

12 от общо 18 възрастни хора, настанени в дома в село Горна Митрополия, са получили клинични признаци на ентероколит. Това информира днес д-р Бонеслав Бонев от РИОКОЗ Плевен.

Сигналът за заболелите масово възрастни е подаден на 4 февруари от общопрактикуващия лекар на селото. Хората са били със стомашно разстройство, но без температура, болки и други признаци. Една от жените е настанена за кратко в болница, тъй като е била обезводнена допълнително и от приетите от нея по-рано слабителни медикаменти. В момента всички са здрави, допълни д-р Бонев.

Набрани са проби за микробиологични изследвания от контактните хора и от персонала на дома, до момента няма изолиран причинител, работата по пробите продължава. Най-вероятно заразяването е станало чрез храна и усилията на специалистите от РИОКОЗ Плевен към намиране на причинителя на заболяването са насочени в тази посока. Домът няма собствена кухня, храна се доставя от кухнята на Социалния патронаж в Долна Митрополия, където в момента също се извършва проверка.

Няма опасност за живота на възрастните хора.