benkovski
benkovski / g benkovski
С поредица от мероприятия Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” отбеляза 142-та годишнина от Епилога на Априлското въстание и почете паметта на своя Патрон - легендарния герой за освобождението на България от османско робство Георги Бенковски.

benkovski
g benkovski

Началото на честванията бе поставено на 23 май, когато се проведе тържествен строй във войсковия район на авиобазата. Командирът на ВВУБ - полк. Петър Банков награди отличили се военнослужещи и цивилни служители. Старши експертът от „Центъра за подготовка и обучение” ц.сл. Николай Минчев изнесе исторически доклад за делото и героичната гибел на Войводата Бенковски.

benkovski
g benkovski

„Ръководител, вдъхновител и инициатор на практическото реализиране на възприетата идея за “Революция-незабавна, отчаяна и с оръжие” е Гаврил Груев Хлътев, човекът, който по-късно влиза в пантеона на народната памет с името ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ. Горещ родолюбец, със свободолюбив и непокорен характер, той се сближава с дейци на българското-освободително движение. Със своята активна дейност, неизтощима енергия, решителност и силна воля бързо се налага като ръководител на революционната организация за освобождение. Бенковски провъзгласява въстанието в Панагюрище. Организира голям конен отряд, наречен Хвърковата чета с която обикаля селища в окръга, провъзгласява бунта, води сражения с потери и турски войски, напътства и организира въстанически сили. След разгрома на въстаниците при връх Еледжик и Панагюрище Бенковски се отправя с малка чета към Тетевенския балкан. На 25 май 1876 год., след предателството на говедаря дядо Въльо, пада в реката в местността Костина, пронизан от куршума на баш-потеряджията Рюзгяр Хаджи Ахмед ага. Главата на Войводата е отрязана и измита в близкото кладенче, което и до днес се нарича Кървавото кладенче. По-късно главата на Бенковски е носена през Орхание (Ботевград) до София и е изложена на поругание. Един свещеник я погребва в околностите на бъдещата столица на България. Тялото е положено тайно от една възрастна жена, баба Удреница, в тетевенската църква "Всех Светих". Шумът на горите в Тетевенския балкан вечно ще носи славата на априлци, пазител на спомена за достойно изпълнената клетва ”СМЪРТ ИЛИ СВОБОДА!”.

Паметта на патрона бе почетена с едноминутно мълчание и поднасяне на цветя пред паметника на Георги Бенковски, издигнат във войсковия район.

benkovski
g benkovski

На 24 май мероприятията продължиха в гр. Тетевен. Там се проведоха двустранни турнири по футбол на малки врати и тенис на корт, в които взеха участие военен спортен клуб „Георги Бенковски” и общинските отбори.

1
g benkovski

benkovski
g benkovski

Вечерта на централния площад бе проведена тържествена заря-проверка. В присъствието на Министъра на отбраната Красимир Каракачанов, ръководството и гостите на Община Тетевен, командващият зарята капитан Димитър Нановски прие рапортите от командирите на формирования. Бяха отправени приветствия към всички гости на тържеството и произнесени слова за ролята и значението на Априлското въстание.

benkovski
g benkovski

На 25 май, в местността „Костина” на с. Рибарица се проведе възпоменателен митинг. С почетен караул бяха отдадени военни почести и положени венци в знак на преклонение. Слово за живота и делото на предводителя на Априлското възстание произнесе командирът на Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” - полковник Петър Банков. С историческа възстановка на събитията от 1876 год. членовете на дружество „Традиция” пресъздадоха последните мигове от живота на Георги Бенковски.

benkovski
g benkovski