/ Министерство на отбраната
Военновъздушната учебна база-Долна Митрополия се готви да посрещне курсантите-летци от Випуск - 2021 г. на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски”.

През февруари те ще проведат летателен стаж, който включва основно теоретична подготовка, полети със самолет РС-9М с паралелно използване на тренажорния комплекс, съобщиха от Министерство на отбраната.

От началото на учебната година летателната подготовка във Военновъздушната учебна база набира все по-високи обороти. Полетите се провеждат на две летателни смени с двата вида самолети, които са на въоръжение в авиобазата - „Pilatus” РС-9М и L-39ZA. Задачите, които се изпълняват, са многобройни и обхващат широк спектър от подготовката на личния състав.

Летище Долна Митрополия получи сертификат за гражданско

Поддържане и непрекъснато повишаване на нивото на летателната и методическата подготовка на командно-инструкторския състав е един от приоритетите в дейността на учебната база.

Провеждат се занятия за повишаване на класната квалификация за присвояване на класна специалност „летец-пилот 1-ви клас”, за допускане до инструкторска работа на самолет „Pilatus” РС-9М.

Продължава и курсът за приучване на реактивния учебно-тренировъчен самолет L-39ZA. Той започна през 2020 г., с цел обучение на млад летателен състав, определен за по-нататъшно приучване на самолет Су-25.

В него се подготвят младши офицери от състава на Базата за предно разполагане-Безмер. След като усвоиха видовете подготовки денем в прости и сложни метеорологични условия, тяхното обучение продължава на все по-високо ниво. От средата на януари те започнаха полети с L-39ZA за усвояване на нощна подготовка в прости метеорологични условия.

Продължава и обучението на млади пилоти по програма за усъвършенстване на подготовката на „Pilatus” РС-9М. В момента полетите, които петимата лейтенанти от авиобаза Безмер изпълняват, са за усвояване на техника на пилотиране - самолетоводене нощем.