/ iStock/Getty Images
Летище Долна Митрополия получи през 2020 г. сертификат за гражданско и вече е включено в световната карта на летищата. Това съобщи днес в Плевен бригаден генерал Юлиян Радойски - началник на Висшето военновъздушно училище /ВВВУ/ "Георги Бенковски", след великия Богоявленски водосвет.

Той уточни, че предстои сертифициране през 2021 г. обучението на граждански пилоти с дипломи, признавани в цял свят и поясни, че към авиоучилището има интерес за обучение на
чуждестранни студенти - от Румъния, Виетнам, предстои сключване на договор с Гърция.

Генералът посочи, че във ВВВУ през 2020 г. са стартирали обществени поръчки за възстановяване на сградния фонд и за новата учебна година ще имат на разположение нова база.

Очаква се през септември да влязат първите цивилни студенти за гражданска авиация и за авиационен мениджмънт в новия факултет, който ще бъде открит в Плевен. Ще има обучение на мъже и жени за инженери. "Концепцията включва подготовка, освен авиоинженери и на строителни инженери и цивилни пилоти. Имаме осигурени средства от министерството - около 3 млн.лв. Имаме най-ново поколение тренажор от Швейцария за обучение на курсанти, поръчали сме тренажор за подготовка и за граждански пилоти. Предстои изграждане на нов тренажорски комплекс. Основната амбиция е да направим европейски център за авиационно обучение за Източна Европа. Сега в Балканския регион няма такъв", изтъкна бриг.ген.Радойски.

Той отбеляза, че имат подкрепа от Германия, която ще финансира с инфраструктура и с авиационна техника безвъзмездно. "Ще разчитаме на европейската подкрепа. Кандидатстваме по европроекти и се надяваме да получим още такава подкрепа. Най-важното е училището да гледа в бъдещето, защото техниката се развива бързо, а кадрите се подготвят за повече време. Най-трудно се изгражда човешкият фактор", подчерта генералът.

Началникът на ВВВУ уточни, че допълват непрекъснато академичния състав. При нас идват преподаватели от цялата страна, които са много добри специалисти и искат в Плевен да преподават и да предадат своя опит, заяви генералът. По отношение целта им да набират качествени студенти той разкри, че ще организират олимпиади по математика, физика, химия и касиралите се на първите места ще приемат, за да привличат, както се изрази "умовете на нацията". Целта ни е да спрем изтичане на мозъци, бе категоричен бриг.ген. Юлиян Радойски.

 
БТА