min energ
min energ / bsp pleven
В енергетиката цари пълен хаос, каза Васил Антонов на днешния парламентарен контрол. Повод за думите му стана противоречивият отговор на министър Теменужка Петкова на въпрос от червения депутат, относно стратегия по отношение на проекта АЕЦ „Белене” и включва ли тя завършване на строителството на централата, информираха от пресофиса на БСП в Плевен.

Министър Петкова обяви, че до края на септември Българската академия на науките /БАН/ ще е готова с анализ за необходимостта от строеж на АЕЦ “Белене“, с финансов модел към него. Тя информира, че е поискала от всички парламентарни групи до 12 юни да предоставят експерти, които да участват в създаването на стратегия за развитието на енергетиката в България до 2030 година. 

„Как смятате да изпълните сегашната енергийна стратегия на България. В нея е заложено изграждането на 2 хил. мощности до 2020 година, както и да бъде изработена нова енергийна стратегия за периода след 2020 година, която да включва изграждането на още 2 хил. мегавата ядрени мощности до 2035 година. Страната ни има всички предпоставки за развитие на ядрена енергетика - законодателна рамка, контролен орган (Агенцията за ядрено регулиране), както и система за граждански контрол (от независими експерти) и подготвени кадри. Нека Ви напомня, че българската държава чрез Българския енергиен холдинг е инвестирала 4 млрд. лева за проучвания и лицензи на площадките на АЕЦ „Козлодуй“ и в Белене. Аз не приемам изразходваните до този момент обществени средства да бъдат захвърлени с изоставянето на проект за построяването на доказано чист, надежден и евтин източник на енергия”, заяви Васил Антонов.