vasil antonov
vasil antonov / bsp pleven
Отмяна на решението от 2012-та за спиране на АЕЦ „Белене”, прозрачни процедури и спазване на срока - 30 юни, за изготвяне на предложение, свързано с възможностите за реализация на активите по проекта. Това препоръча депутатът Васил Антонов на енергийния министър в пленарна зала, по време на вчерашния парламентарен контрол. Въпросът му към Теменужка Петкова бе за инвеститорския интерес към започната от преди повече от 30 години втора българска атомна електроцентрала.

„Инвестиционен интерес има. Той е от средата на месец февруари. Налице е писмо от най-голямата ядрена компания в Китай - CNNC, която е депозирала писмо до НЕК, в което заявява, че проявява интерес към АЕЦ „Белене”, отговори министър Петкова и припомни, че в началото на март Европейската инвестиционна банка също е проявила интерес към възможността да финансира проекта. Тя увери народния представител, че енергийното министерство, заедно с широк кръг институции, работи по предложението, което трябва да внесе в българския парламент до 30 юни.
Срокът бе определен с решение на Народното събрание от 2 март след проведено по инициатива на Васил Антонов и негови колеги от БСП дебат по бъдещето на АЕЦ „Белене” и ядрената политика на България.

„Прекалено много време изгубихме в тази посока. Не чакайте последния срок! Стартирайте процедурите и нека се даде възможност на всички желаещи да участват и всички възможни варианти да обсъдим”, призова депутатът в репликата си и уточни за широката аудитория, че CNNC е държавна китайска корпорация, наследник на китайското министерство на атомната енергетика. Компанията има над 100 хиляди служители, оперира с 25 реактора в Китай и е единствен производител на ядрено гориво в страната си.
Единомислие с червения депутат демонстрира енергийният министър чрез думите си, че не иска да се повтори историята от преди 20 години с оборудването на АЕЦ „Белене” и че работи активно с екипа си за реализацията на проекта.