Вандали посегнаха на детски площадки по коварен начин
Вандали посегнаха на детски площадки по коварен начин / archive.dariknews

По повод зачестилите посегателства на съоръженията на детските площадки в града, г-жа Павлина Тодорова - началник отдел "Екология" даде пресконференция пред журналисти на детската площадка на ул. "Карлово".

"Не може да се оставят люлки, на които са срязани някои от звената така, че да не се виждат и при качването на децата да си играят, това да доведе до нараняване на дете. За нас това е преднамерено вандалско изпълнение", заяви г-жа Павлина Тодорова и обясни, че площадките са на Община Плевен, а се поддържат от фирма "Паркстрой" като всяка сутрин площадките се оглеждат и се възстановяват щетите, но лошото е, че още на другия ден те са отново вандалски съсипани.

Вандали посегнаха на детски площадки по коварен начин
netinfo

Павлина Тодорова обясни, че по-лошото е, че на другия ден не е сигурно, дали площадките са годни за игра на деца в тях, докато не мине проверка за състоянието им. Тя призова и родителите, когато отиват с децата си, добре да оглеждат площадките и най-вече съоръженията, на които те ще играят.

"Детските площадки в Плевен са 62 и си представете за какво обикаляне става въпрос", каза Тодорова и сподели, че за една година до сега може да се каже, че общината е отделила толкова пари за отстраняване на всичките поражения по площадките, колкото да изгради една нова детска площадка. За последните два месеца само за материали за възстановяване на щети по детските площадки общината е похарчила 15 000 лева, а изграждането на една неголяма нова площадка струва 50-60 000 лева.

Вандали посегнаха на детски площадки по коварен начин
netinfo

"Това е целенасочено съсипване на детските площадки и целенасочен стремеж за предизвикване на наранявания на децата" заяви главният еколог на Община Плевен и съобщи, че на 10 октомври е пуснато писмо за оказване на съдействие от МВР, а в момента общината е в преговори с фирми за поставянето на охранителни камери по детските площадки в града.

Павлина Тодорова уточни, че в случая не са толкова важни разходите, колкото сигурността на децата. Докато бъдат поставени камерите с помощта на полицията ще се извършват дежурства в по-късните часове на деня за да се засили контрола по детските площадки.

Особено засилване на случаите се забелязва в последните две седмици и то главно на площадките, изградени през 2011 г. по европейски проекти - на ул. "Карлово", на "Параклиса", на улиците на "воеводите", където са две - една до друга и при блок 69 в кв. "Сторгозия", където е комбинираната детска и спортна площадка, на която пък оградата след всяко възстановяване е събаряна отново на земята.

"От 10 октомври в часовета от 19:00 до 21:30 часа е започнала охраната на възловите площадки, които са най-застрашени от посегателства обясни началникът на общинския инспекторат Николай Георгиев. Той сподели, че тъй като площадките са разположени в различни райони на града, охраняването им е доста трудно. Затова от инспектората са потърсили и съдействие от полицията.
Георгиев сподели, че най-вероятното време за извършването на посегателствата е между 19:00 и 22:00 часа.

Относно факта, че вандалските акции се извършват едва ли не под прозорците на живеещите в близост, павлина Тодорова сподели, че никой до сега не е сигнализирал.

Вандали посегнаха на детски площадки по коварен начин
netinfo

Николай Георгиев обясни, че от сутринта на 11 октомври, всички инспектори по обществен ред, отивайки на работа ще минават през площадките, които са в техните райони и ще правят огледи и в случай на нужда ще информират групите, които възстановяват щетите за да се предотврати евентуално нараняване на дете.
Тази форма на контрол ще продължи до поставянето на видеонаблюдението, което трябва да стане в най-кратки срокове и да се обхванат всички площадки.

Павлина Тодорова обясни, че разчита много на медиите, чрез които хората да разберат какво се случва по детските площадки. Тя призова още веднъж гражданите към изостряне на вниманието, особено в късните часове и да сигнализират в полицията чрез тел. 112 за забелязани посегателства.

Вандали посегнаха на детски площадки по коварен начин
netinfo

При някои от съоръженията срязванията на тръбите е извършено по един и същи начин.