/ iStock
Деца започват да боядисват великденски яйца в традиционната работилница на Регионалния исторически музей в Плевен, която отвори врати днес, на 20 април, в отдел "Етнография". 

В двата дни на инициативата, която ще продължи и утре (21 април), на Велики четвъртък, са записани около триста деца от училища в Плевен и от град Тръстеник. "Интересът към работилницата е голям, защото вече са премахнати голяма част от противоепидемичните мерки и от това се възползват най-вече учениците от първи и втори клас, които досега не са имали много възможности за дейности извън училище", коментира пред БТА Димана Димчева - уредник в отдел "Етнография".

Заниманията в работилницата започват с кратка презентация, от която децата да разберат кога и защо се боядисват яйца за Великден, какви са традициите при украсяването им. От музея осигуряват всички материали, малките гости трябва само да носят сварени или продухани яйца. 

Специалистите показват на децата различни техники за боядисване на яйца – с восъчна писалка, с памук, накапан с боички, както и по-модерни като увиване на яйцето с ластици, които образуват шарки по него след като то е потопено в боята. По-сръчните ученици имат възможност и да изработят великденска украса за дома.
 
БТА