varo6a
varo6a / dariknews.archive
В Ловеч ще бъдат открити Културно-образователен център и музейна експозиция „Д-р Васил Радославов“, съобщават от пресцентъра на общината. Инициативата ще бъде съпроводена с провеждане на кръгла маса на тема „Д-р Васил Радославов - живот, борби и слава”. Събитията са посветени на 165-годишнината от рождението и 90-годишнината от кончината на видния ловчалия д-р Васил Радославов.
Откриването ще бъде днес преди обед в двора на Културно-образователния център „Д-р Васил Радославов“ на ул. „Дойран“ в кв. „Вароша“. Началото на кръглата маса е от 14.30 ч. в Регионалната библиотека „Проф. Беньо Цонев“. Организатори са фондациите „Стефан Нойков“ и Shapdiz.
Д-р Васил Радославов е роден в Ловеч на 27 юли 1854 г., произхожда от будно семейство с изразено място във възрожденските процеси в града. Участник е в националноосвободителното движение, последовател е на Васил Левски, секретар е на ловешкия революционен комитет. След Освобождението на България той получава елитно образование, прави впечатляваща професионална, обществена и политическа кариера. Многократно е народен представител и министър, а в периода 1886-1918 г. е три пъти министър-председател на страната.