В Деня без тютюнев дим разясняват вредните тактики в тютюневата индустрия
В Деня без тютюнев дим разясняват вредните тактики в тютюневата индустрия / dariknews.bg

Темата на тазгодишния Световен ден без тютюнев дим - 31 май, е посветена на "Вмешателството на тютюневата индустрия".

Престъпните и вредни тактики на големите производители на тютюневи изделия и вредата от тютюнопушенето ще бъдат акцент в изявите, каза  д-р Ирина Джикова от Регионалната здравна инспекция в Плевен.

По повод Световния ден без тютюнев дим, РЗИ е организирала своя програма. Тя предвижда отбелязването на деня в часовете по СИП "Здравно образование" в плевенските училища. На 31 май ще се проведе дискусия с младите хора на тема "Пушенето забранено".

Също на 31 май, от 10.00 до 16.00 часа, в Градската градина специалистите ще изследват виталния капацитет на желаещите да го направят плевенчани. Измерването става със специален апарат, който отчита обема въздух след максимални вдишвания и максимално издишване, поясни д-р Джикова. Това измерване дава информация в какво състояние са белите дробове.

Специалистите са категорични, че употребата на тютюневи изделия е втората причина за смърт в световен мащаб (след хипертонията) и понастоящем причинява смъртта на един от 10 възрастни по целия свят.

В информация на Регионалната здравна инспекция се казва още: "Финансовото въздействие от забраните на тютюнопушенето ще бъде ужасяващо - от три до пет броя по-малко цигари на ден за един пушач, ще намали годишната печалба на производителя в световен мащаб с над един милиард долара годишно". Това предвещава лоши новини за печалбите на тютюневата промишленост и обяснява силната й мотивация да се противопоставя на законодателството за среда, свободна от тютюнев дим.