УМБАЛ Плевен ще похарчи над 300 000 лв. за система за обезвреждане на опасни отпадъци
УМБАЛ Плевен ще похарчи над 300 000 лв. за система за обезвреждане на опасни отпадъци / netinfo
УМБАЛ Плевен ще похарчи над 300 хил. лв. за система за обезвреждане на опасни отпадъци
33241
УМБАЛ Плевен ще похарчи над 300 хил. лв. за система за обезвреждане на опасни отпадъци
  • УМБАЛ Плевен ще похарчи над 300 хил. лв. за система за обезвреждане на опасни отпадъци

1 164 000 лв. ще бъдат изплатени на Плевенската университетска болница от НЗОК, събщи днес доц. Димитър Стойков, директор на здравното заведение. Дължимите на болницата суми са за месеците март, април и май, каза още той и уточни, че с парите ще бъдат разплатени някои от дълговете на здравното заведение към кредиторите. Част от средствата ще отидат за изплащане на допълнително материално стимулиране на болничния персонал.

Директорът на болницата обясни, че около 300 000 лв. от парите, които ще бъдат преведени, ще се използват за изграждането на Система за обезвреждане на опасни отпадъци. Чрез новата придобивка лечебното заведение ще пести месечно между 10 и 14 000 лв. Тези суми досега са плащани, за да се обезвредят около 20 тона опасни отпадъци. По думите на доц. Димитър Стойков, с въвеждането на новата системата болницата може и да печели като предоставя услугата срещу заплащане на други болници.

Изграждането на системата ще продължи около 3-4 месеца, поясни той, защото е необходимо първо да бъде проведен търг по Закона за обществените поръчки. Лечебното заведение е заработило печалба от 2 млн. лева. за изминалите девет месеца и затова от ръководството имат планове и за закупуването на ангеограф.

Според доцента, бюджетът на болницата е напълно достатъчен за нормалното й функциониране. Той добави, че няма да се въвежда листа на чакащите и планови пациенти няма да бъдат връщани. Ако такова нещо все пак се случи, то ще в рамките на последната седмица от месеца и в началото на новия ще се премине към нормален режим на работа, обясни ръководителят на болницата.

Другото нещо, което е повод за гордост според изълнителния директор на УМБАЛ-Плевен, това е изплащането навреме на трудовите възнаграждения на персонала. При условия на криза, за първите девет месеца на година заплатите в УМБАЛ-Плевен са увеличени 14,47% спрямо 2009 г., без болницата да увеличава задълженията си, каза ръководителят на лечебното заведение.

По думите му, добрата болнична политика се отразява и на намалелите свободни позиции в болницата. В момента незаетите места за сестри в болницата са само 12, а в началото на годината те са били 75. Доц. Стойков отчете намаление и при текучеството на лекари, според него дори има такива, които преди са работили в болницата и сега искат да се върнат. Другата добра новина за пациентите е, че вече има три сформирани дежурни екипа в Спешното приемо отделение на плевенската университетска болница.