kmet spartanski operativka
kmet spartanski operativka / dariknews.archive
Списък с имоти, построени върху земя, която е собственост на Община Плевен за които държавата, а после и Община Плевен е позволила право на строеж е изготвен в Общинската администрация. Около 650-60 са общо имотите в град Плевен и села в общината. В коментар, кметът на Плевен Георг Спартански каза, че е изгодно закупуването на такива терени, защото това се прави върху цена за незастроен терен. Той обясни, че това са дворове, в които е извършено строителство, а земята е общинска собственост. 
"Не е много популярна тази възможност за собствениците на постройката или на апартаментите, ако това е кооперация, де имат възможността да си изкупят земята, което е едно голямо предимство за собственика на недвижимия имот, построен върху общинската земя, защото се дава възможност без да искаш разрешение да ти се учредява право на пристрояване и т.н. Изгодно е да се закупи терена, защото по този начин не се дава пазарната цена, която би била когато имотът е незастроен и тук пазарната цена върху реализиран парцел със сигурност ще бъде близка до данъчната.        
Над 300 са в Плевен и още 350 дворове в селата Ясен, Буковлък, Опанец, Гривица и град Славяново в Община Плевен. Цената ще е около данъчната и това ще развърже ръцете на собственика да строи по свое усмотрение, добави кметът. Георг Спартански сподели, че предстои идеята да бъде представена и в Общински съвет-Плевен.