Ученици от СОУ Иван Вазов участват в национален конкурс на Асоциация Анимус
Ученици от СОУ Иван Вазов участват в национален конкурс на Асоциация Анимус / archiv.DarikNews

В края на януари, Фондация „Асоциация Анимус" обяви национален конкурс за написване на философско есе на тема „Грубостта е израз на духовно безсилие".
Водена от идеята за борбата с агресията и насилието сред младите хора, фондацията насочва вниманието на учениците от 9 - 12 клас към тази тема. До края на февруари приключиха училищните кръгове, от които се излъчиха победители - участници в националния кръг. В края на март ще бъдат известни победителите в национален мащаб.
От СОУ „Иван Вазов" в първия кръг на конкурса взеха участие ученици от много класове, като представените есета бяха 33 на брой. Те бяха селектирани от организатора на мероприятието в училище - преподавателката по философския цикъл дисциплини Валентина Дончева, заедно с помoщник директорката и преподавател по философия Росица Анастасова. В зала "Европа" на 28 февруари бяха обявени победителите. На първо място беше класирана фаворитката на учениците Ралица Петкова от 12 б клас. Есето й получи бурни аплодисменти и овации. На второ място се класира Нина Петрова от 11 а клас. Ученичката заявява, че „Човещината не се учи и не се преподава" и това, че хората са толкова слаби пред собственото си „Аз" я натъжава. Трето място зае Мартина Димитрова от 10 з клас, която споделя в есето си, че и тя е проявявала грубост, но с всеки изминат ден се учи на по-добро.
Предметни награди на победителите бяха връчени от директора на училището Димитър Митев. Поощрителни награди получиха Яница Маджарова от 12 б клас и Виктория Маджарова от 10 з клас.
Класираните на първите три места есета продължават участие в националния кръг на конкурса. Те ще бъдат публикувани на сайта на СОУ „Иван Вазов" в Е-вестник, в раздел „Творчески приключения", а също и в училищния вестник „В@з Буки Веди" в няколко последователни броя.