Тетевен заплашва с масови протести заради последствията от снега
Тетевен заплашва с масови протести заради последствията от снега / archiv.DarikNews

Отворено писмо до вътрешния министър Цветан Цветанов, регионалния министър Лиляна Павлова, областния управител на Ловеч Ваня Събчева, ЧЕЗ, пожарната и медии разпрати днес кметът на община Тетевен Милен Милев. В него той предупреждава, че тежкото бедствено положение, в което се намира планинската община, е довело до "назряването на социално напрежение, като е въпрос на часове хората да предприемат действия и противообществени прояви - блокиране на основни пътни артерии в района и масови протести".

Основна причина за напрежението е най-вече липсата на електричество. Вече шести ден населението на селата е без ток, като на 100% електрозахранване няма в Рибарица, Черни Вит и Дивчовото. В с. Глогово 80 на сто от домакинствата са без електричество. Ток нямат и отделни квартали на града Тетевен.
В отвореното си писмо градоначалникът остро критикува действията на "ЧЕЗ България" ЕАД: "Въпреки задължението, което има това дружество, особено след обявеното бедствено положение, до настоящия момент не сме информирани за предприетия план за действие, осигурения ресурс и сроковете за отстраняване на авариите, за да може и ние от своя страна да уведомим населението".
В заключение кметът Милен Милев настоява за бързата намеса и съдействие от страна на ведомствата на министрите Цветанов и Павлова, областната управа и пожарната, за да бъде възстановен нормалният живот и да бъде предотвратена опасността за живота и здравето на населението на община Тетевен.