Тетевен е домакин на Дни на планинската вода и лечебния туризъм
Тетевен е домакин на Дни на планинската вода и лечебния туризъм / Пресцентър Община Тетевен

Дни на планинската вода и лечебния туризъм  "Тетевен 2010" ще се проведе  от 10 до 12 юни в планинсикя град, информират от пресцентъра на община Тетевен. Организатор на събитието е Научно-изследователския център по медицинска биофизика.

На 10 юни от 15,45 е началото на международния семинар  "Планинската вода и лечебния туризъм - сила за живот". От 16,30 часа в Професионалната гимназия по горско стопанство и дърводобив "Сава Младенов" ще започне презентацията на Еко-клуб "Петрахиля-Слънчевия камък" на тема "Планинската вода на Тетевен".

В пограмата са предвидени и две лекции в СОУ "Георги Бенковски" от 17,30 часа - "Психогномика" на Лиезелоте Едер и "Биоелектрични показатели на човешкото тяло" на  Людвиг Поцман. По същото време в Бобевската къща ще бъдат направени презентации "Космически картини" на Пенка Нешева и "Лечебните свойства на камъните и кристалите" на инж. Цоло Петков.

11 юни е обявен за Ден на планинската вода и той ще бъде открит от кмета на Тетевен Николай Павлов в 10 часа, след което ще бъдат изнесени лекции "Планинската вода - практическо приложение " на д-р Игнат Игнатов, "Водата и човешкото тяло - природна хармония" на Игор Аксенович, д-р по медицина, "Лечебен туризъм и мястото му в нашето съвремие" на Верка Николова от Научно-изследователския център по медицинска биофизика.

Същият ден ще бъдат връчени  награди от Научно-изследователския център по медицинска биофизика. С приз "Проф. Маринов" за наука за 2010 г. ще бъде удостоен инж. Христос Дросинакис от Франкфурт, Германия, директор на Международна академия за духовно развитие.

Приз за изключителен принос ще получи Лиезелоте Едер, Цюрих, Швейцария, главен редактор на сп. „Психогномна диагностика". Със същия приз е отличена и българката Румяна Савова. Приз "Св. Иван Рилски" за лечителско изкуство ще получи Ани-Мари Рисберг.

Предвидено е в програмата от 12 часа да бъдат взети проби за анализ от 11 извора с питейна планинска вода в Тетевен  под мотото "По пътя на изворната вода". Желаещите местни жители ще могат да се включат в 14. 30 ч. в акция по почистване на коритото на река Бели Вит в централната градска част, след което ще започне зарибяване с балканска пъстърва в района на вила "Червен".

В програма за 12 юни е предвидено от 9 часа научна програма "Спектрален анализ на водата" в хотел "Тетевен".