Студентка от Педагогическия колеж в Плевен участва в доброволческа академия
Студентка от Педагогическия колеж в Плевен участва в доброволческа академия / pedagogicheski.kolej

Таня Петрова, студентка от трети курс в Педагогическия колеж в Плевен със специалност „Предучилищна педагогика с чужд език", беше одобрена сред много кандидатури за участие в Младежка спортна доброволческа академия, съобщи доц. д-р Росица Димкова от катедра „Теория и методика на физическото възпитание" във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" и директор на Педагогически колеж - Плевен.

Тя допълни, че Академията се е провела в периода 22-26 април 2014 г. в София, а организатор на атрактивното събитие е „Асоциация за развитие на българския спорт" (АРБС), по проект програма „Младежта в действие", финансиран от Европейската комисия.
В срещата участваха 50 млади хора от цялата страна като през първия работен ден по проекта се проведоха множество разнообразни дейности, които ги стимулираха и сплотиха като екип и се запознаха с основите на доброволческата дейност и спортните кампании, организирани от доброволци. Една от тях е Европейската седмица на физическата активност и спорта /Move week/, разказа доц. д-р Р. Димкова.

Студентка от Педагогическия колеж в Плевен участва в доброволческа академия
netinfo

Доц. д-р Теодора Вълова, зам.-директор на Педагогическия колеж - Плевен разясни подробности около амбициозния интерактивен форум. „През втория ден бяха представени „Асоциация за развитие на българския спорт" и проектът „Младежка спортна доброволческа академия като кметът на район „Студентски" г-н Дилчев запозна младежите с плановете на района за усърдната работа с доброволци в сферата на организиране на детски спортни инициативи през ваканциите. Г-н Христо Раев, представител на Министерството на младежта и спорта, представи визията на институцията за развитието на доброволческа култура, създаване на доброволчески възможности, гарантиране правата на младежите и популяризиране на доброволчеството.

Младите хора са били запознати и с регламента и политиката на новата програма на ЕК „Еразъм+". Личен опит от доброволчески събития е споделила Вера Кирилова от Национален алианс за работа с доброволци, според която доброволчеството не е еднократен акт, а целенасочен и организиран процес.

Студентка от Педагогическия колеж в Плевен участва в доброволческа академия
netinfo

В последния ден от Младежката спортна доброволческа академия в атлетическата зала на НСА „Васил Левски", се проведе практическо състезание, в което участие взеха 50 деца и 30 преминали обучение доброволци. Специален гост на събитието беше Цветелина Кирилова, полуфиналистка от олимпиадата в Пекин, многократната балканска и републиканска шампионка на 800 м и 400 м с препятствия."

След завръщането си от участието в Младежката спортна доброволческа академия Таня сподели: „Семинарът за Доброволчеството в спорта беше най-емоционалното и обучително събитие за мен. Получих изключително важна информация, и то от първа ръка, която ще прилагам в работата си деца. Като бъдещ учител смятам, че трябва да бъда вдъхновяваща и смела. И всички от обучението ме научиха на това. Събрах много идеи, енергия и мотивация за предстоящата ми работа като учител.

Преди да отида на обучението, не бях доброволец, но вече съм. Имах сили, но не знаех къде и как да ги приложа. Но сега вече знам. Всеки човек е потенциален доброволец. Откакто се върнах се чувствам много по-различно. По-значима, по-полезна на себе и околните, и нямам търпение да предам тези свои емоции, на всеки, до когото мога да се докосна. Тази кауза има нужда да бъде известна! Радвам се, че имах възможността да присъствам и да бъда част от цялото това събитие, което повярвайте промени мен, светогледа и ежедневието ми."

Таня Петрова е одобрена за участие като доброволец в Първата Национална Универсиада 2014 София, която ще се проведе в периода 11-17 май 2014 г. Желанието на Таня е да бъде в секцията по баскетбол, сподели доц. д-р Росица Димкова като ожела на Таня много приятни емоции, силна воля и успех в спортната надпревара.