/ iStock/Getty Images
"Студенти от Медицинския университет (МУ) в Плевен заеха призово място в Първото национално състезание "Стани болничен фармацевт", проведено в рамките на Петнадесетата национална конференция по болнична фармация". Това съобщи Велина Дукова от пресцентъра на висшето училище.

За първи път: Медицинските университети в България със свое сдружение

Отборът на плевенския университет е бил ръководен от гл. ас. маг. фарм. Светослав Стоев, д.ф. и е включвал студенти по фармация от пети курс. Те са се класирали на второ място в съревнование със свои колеги от другите фармацевтични факултети в страната.

"В оспорваното състезание за болнични фармацевти студентите на МУ-Плевен демонстрираха високо ниво на познания чрез аргументирани отговори на теоретични въпроси, последвани от решаване на практически казуси от основни направления на фармацевтичната наука и практика", посочи Дукова.

Балът за прием на студентите ще се образува по нова формула в МУ-Плевен

Тя подчерта, че бъдещите фармацевти от Плевен са останали на няколко точки от лидерите в крайното класиране, но "по-съществено значение има заслуженото признание от организаторите за "дебюта" на МУ-Плевен на такъв форум с национално представителство".

"Подобен пробив за студентите ни е основание за гордост и самочувствие, но и демонстрация на високото качество на обучение в тази нова за университета специалност", каза още Велина Дукова.

Факултетът по фармация е най-новият в структурата на МУ-Плевен. Първият випуск предстои да се дипломира през февруари 2022 година.
БТА