Стокообменът между Румъния и България е нараснал десет пъти
Стокообменът между Румъния и България е нараснал десет пъти / archiv.DarikNews

При посещението си в Плевен на 17 юни, посланикът на Румъния у нас Антон Пакурецу използва случая да благодари на кмета на Плевен за добрата поддръжка на историческите паметници, което е израз на честта и приятелството, с които са приети румънските граждани в Плевен.

Той припомни, че Плевен и Браила са градове-побратими и подчерта особеното значение на румънския град за българската култура, тъй като там е създадена Българската академия на науките.

Относно сътрудничеството между двете държави посланикът на Румъния каза: "Ако доскоро говорехме само за духовните мостове между България и Румъния, сега вече можем да говорим за много физически мостове - преди няколко дни беше открит вторият мост, а вече гледаме към трети и четвърти мост над река Дунав. Ние споделяме над 400 км. от реката, така че няма как да не се усеща тази необходимост от повече мостове.

Освен откритият вече Дунав мост - 2 и проектите за 3 и 4, посланикът посочи, че има още много важни проекти.

"До края на тази година ще бъде реализиран газов интерконектор между Румъния и България - един мащабен и много важен проект за двете страни. Този газопровод ще свързва Русе и Гюргево и ще свързва нашите газопреносни мрежи".
Посланикът уточни, че стойността на проекта е 34млн. евро, като половината от тях са европейски пари, а другата част се финансира от Румъния и България, работата върви добре и до края на годината, газопроводът ще бъде открит и ще заработи от 1 януари 2014-та година.

Антон Пакурецу посочи, че в сферата на енергетиката се обсъжда да бъде създаден един общ енергиен пазар "така, че нещата тръгват към повече интеграция между нашите икономики".

За пример, посланикът посочи факта, че ако само преди 5-6 години, стокообменът между Румъния и България е бил 300-400 млн. евро, в 2011 и 2012-та година във време на криза в Европа, общият стокообмен между двете страни е бил вече 3,5 млрд. евро.

"Това дава смисъл и е много показателен фактор, колко важни сме еднин за друг", категоричен бе Пакурецу и заяви, че Плевен е един кръстопът на добрите съседски отношения. "Знам, че все повече румънци идват в града ви и ние дискутирахме няколко проекта, които да привлекат тези туристи да посещават вашия хубав град, защото в него има много забележителности, сред които и над 180 паметника, някои от които са известни в Румъния от учебниците по история".

Той посочи и важността на работата по Програмата за трансгранично сътрудничество - 2007-2013, която приключва тази година и предвид предстоящия нов програмен период каза: 
"Ние с г-н кмета на Плевен сме решени да подготвим още от сега тези проекти, които да бъдат финансирани по тази програма, което би било много добре, както за Плевен, така и за градовете в Румъния, които са включени в тези проекти".