Стартира 18-ят Национален туристически поход По стъпките на Апостола
Стартира 18-ят Национален туристически поход По стъпките на Апостола / archiv.DarikNews

Днес ще бъде даден старта на Националния туристически поход "По стъпките на Апостола".

Това е 18 - тото издание на традиционния вече поход, интересът към който не спада. 185 са участниците, разпределени в шест лъча с ръководители Павлин Цонев, Юлия Николова, Галина Петрова, Йордан Методиев и СвиленСтойчев от Плевен. Шестият лъч тръгва от Сливен и носи името "145 години от четата на Панайот Хитов". Ръководител на похода и тази година е неговият създател, Васил Копчев.

Стартира 18ят Национален туристически поход "По стъпките на Апостола"
netinfo

"За пръв път имаме организирано международно участие в лицето на група студенти от Геолого - географския факултет на Държавния университет в Санкт Петербург, водени от проф. Дмитрий Викторович Селастиянов", обяви Васил Копчев и уточни, че заслугата, да дойде групата студенти от Петербург е на доц. Татяна Николаева Осипова, която е участвала в похода миналата година "очевидно и с проучвателна и разузнавателна мисия".

Стартира 18ят Национален туристически поход "По стъпките на Апостола"
netinfo

Основни участници в похода "По стъпките на Апостола" са ученици и студенти от Плевен, Карлово, Видин, Никопол, София и други градове. Подготовката му започна на 18 февруари, като поредицата от инициативи и събития ще приключи вечерта на 19 юли, пред паметника на Апостола в Плевен.

Походът е подкрепен от община Плевен, която е отпуснала средствата за транспорта. Честването на 175 годишнината от рождението на Апостола е под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. "Именно благодарение на нейната намеса, ние посрещнахме достойно групата от Петербург", каза Васил Копчев.

Други спомоществователи на похода са Български туристически съюз, Общобългарски комитет и фондация "Васил Левски".

От Плевен участници ще има от СОУ"Иван Вазов", СОУ"П. Яворов", МГ"Гео Миллев", ДФСГ"Интелект", Езиковата гимназия и ПГ по строителна механизация. Осигурени са лекари и планински спасители за всяка група.

Д-р Цветкова, лекар на един от лъчовете и участник в инициативата от 6 години, обяви новия символ на похода, изработен по нейна идея от един от участниците - Панайот Йорданов и със средства, събрани от участниците. Флагче и значка, първи получиха деветимата гости - участници в похода от Санкт Петербург.

Стартира 18ят Национален туристически поход "По стъпките на Апостола"
netinfo

Началото на похода "По стъпките на Апостола ще бъде обявено тази вечер, пред паметника на Апостола в Плевен.

Стартира 18ят Национален туристически поход "По стъпките на Апостола"
netinfo