Спартански: Демографски тенденции говорят за тежки последици за икономиката в Плевен
Спартански: Демографски тенденции говорят за тежки последици за икономиката в Плевен / archive.dariknews

"За Реформаторския блок темата за местното самоуправление е свързана с един от най-често задаваните въпроси на реформаторите в страната, а именно какво е отношението им към ГЕРБ". Това сподели на среща с журналисти в пресклуба на БТА в Плевен Тодор Еленков от партийната квота на Републиканския блок и председател на ДСБ - Плевен.

„Специално за Плевен отношението на Реформаторския блок е категорична опозиция. Опозиция, не само затова, че откраднаха изборите през 2011 година, но и затова, че, те управляват по начин, по който те си знаят.", каза Еленков. Тук той посочи състоянието на общинските фирми.

Георг Спартански сподели впечатления по темата и коментира приемането на отчета на общинските фирми на наскоро проведената сесия на ОбС-Плевен.

„Ние не можем да не сме обезпокоени от катастрофалното състояние на финансите на общинските фирми и на начина, по който те се ръководят", каза Спартански и посочи, че печалбата им за миналата година е 200 000 лева, от които 120 000 лв. са принос на „Тролейбусен транспорт", а около 43 000 е печалбата на „Паркстрой".

„Всичкото друго е с печалба от порядъка на няколко хиляди лева - например фирмата „Тибор" е с печалба от няколко хиляди лева. Няколко хиляди са и печалбите на ДКЦ-2 и 3 в Плевен и стигаме до фирма „Инжстрой, която е флагмана на общинската икономика и която за пръв път от създаването си е с отчетена загуба от минус 660 000 лева", каза Спартански.

Той коментира, че дори фирма „Тролейбусен транспорт" със своите 120 хил. лева печалба има проблеми, особено от гледна точка на анализа за тенденциите за развитие на дружеството. Тук той посочи, че се отчита ръст на абонаментните карти за пенсионери над 65 год. възраст, които са безплатни, като в същото време има намаляване на пътникопотока, както и на издаването на картите за студенти и ученици.

Според Спартански, това са признаци за демографски тенденции, свързани с предстоящи тежки последици за плевенската икономика.
„Ще се стигне до там, че дори да дойде някой крупен инвеститор в Плевен, той няма да има работна ръка, с която да реализира инвестицията си", коментира Георг Спартански и добави, че това неминуемо ще постави община Плевен в „още по-тежко от сегашното незавидно икономическо положение".