Ще се наложи намаляване на пенсиите, ако не се проведе пенсионната реформа
Ще се наложи намаляване на пенсиите, ако не се проведе пенсионната реформа / снимка: DarikNews.bg
Ще се наложи намаляване на пенсиите, ако не се проведе пенсионната реформа
30979
Ще се наложи намаляване на пенсиите, ако не се проведе пенсионната реформа
  • Ще се наложи намаляване на пенсиите, ако не се проведе пенсионната реформа

Ако не се въведе пенсионна реформа, трябва да преминем към намаляване на пенсиите, това мнение изрази управителят на НОИ Христина Митрева. Това ще се наложи, защото държавата няма повече ресурс, каза още тя.

60% от разходите за пенсии се покриват чрез данъци и ако държавата даде още средства за пенсии, това ще означава недофинансиране на всички останали сектори на икономиката, които се финансират основно от данъци. В момента държавата покрива дефицит за пенсиите от 2 млрд. 61 млн. лв., освен това тя участва и във фонд "Пенсии" с трансфер 12% вноска, което е 2 млрд. 310 млн. лв. Има и неизпълнение на приходите, което ако продължи така до края на годината, ще достигне до 180-200 млн. лв., каза още Митрева.

Управителят на НОИ беше в Плевен за провеждането на шестата поред в страната кръгла маса, на която се разяснява пенсионната реформа. Пенсионните вноски може да започнат да се увеличават след определен период от време, е мнението на Христина Митрева.

Според нея, първо трябва да се стабилизират икономиката, бизнеса и доходите на българите, защото увеличаването на вноската означава и допълнително натоварване на хората. Разумното увеличение на вноската би било до 5-6%, като част от това увеличение да отива в универсалните пенсионни фондове, където са индивидуалните сметки на работещите, каза още Христина Митрева.

По думите й, ако се прецени, че някои от първоначално записаните мерки нагнетяват напрежение или нарушават правата на хората, то институциите ще отстъпят от тях.

Какво още каза Христина Митрева чуйте в звуковия файл.