С. Паси: Национално отговорно е ГЕРБ и БСП да съставят кабинета
С. Паси: Национално отговорно е ГЕРБ и БСП да съставят кабинета / archiv.DarikNews

„След току що проведените избори в България, ние имаме един напълно поляризиран парламент без нюанси и обертонове. Имаме два огледални черно-бели образа - на ГЕРБ и БСП, и два огледални, черно-бели образа на ДПС и на Атака.

Смятам че при такъв крайно поляризиран парламент, голямата отговорност трябва да поемат големите партии и противно на най-популярните спекулации мисля, че е редно и национално отговорно, правителството да бъде съставено именно от двете най-големи партии - ГЕРБ и БСП". Това каза пред журналисти в Плевен председателят на Атлантическия клуб в България и бивш министър на външните работи Соломон Паси.

Той подкрепи думите си с факта, че след като такава голяма коалиция може в продължение на четири години да управлява Германия, няма никаква причина, коалиция от същия тип да не поеме своята отговорност и да управлява и България.
Соломон Паси коментира, че по време на кампанията преди изборите, споровете са се отнасяли най-вече за личности и действия, отколкото за бъдещи политики или за бъдещето на България.
„Цялата предизборна война премина под знака на компроматите и на фактически една дълбоко манипулирана среда. Манипулацията траеше 4 години преди това, докато фалшификациите траяха един месец преди изборите и, така да се каже - народът ни това избра".

Относно бъдещето на България, Паси каза:
„Аз съм оптимист, защото необратимите действия, които предприехме между 1990-та, когато основателите на Атлантическияклуб бяха във Великото народно събрание и 2007 - ма година, когато се присъединихме окончателно към Европейския съюз, след влизането на България в НАТО, ни поставиха на едни релси, които са необратими.

Практически ние не можем да бъдем изкарани от НАТО или Европейския съюз, освен ако действащите политици не се постараят прекалено много. Но това, на което можем да разчитаме е много повече влияние откъм Брюксел".
Според Соломон Паси, влиянието от Брюксел е много благотворно за България и за това всякакви мониторингови механизми са изключително здравословни за страната.

„Колкото повече Брюксел - толкова по-добре за България. Има моменти, когато съм близо до някакво политическо отчаяние да кажа: „Защо не търсим външни източници и защо не предоставим този сектор от българския обществен живот да бъде управляван от г-н Барозу в Брюксел...".

Соломон Паси беше в Плевен за представянето на българското издание на книгата "Ханс-Дитрих Геншер. Биографията"

от Ханс-Дитер Хойман.