С празнично шествие и ритуал Плевен отбелязва 24 май
С празнично шествие и ритуал Плевен отбелязва 24 май / dariknews

С празнично шествие ще бъде дадено началото на тържествения ритуал по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. По традиция церемонията се организира от Община Плевен.

Определени са три сборни пункта, от които на 24 май в 10:00 часа представителните групи от учениците и учителите ще заемат местата си. Началото на шествието е в 10:30 часа.

Основният лъч, предвождан от свещеници от плевенски храмове и ръководството на Община Плевен, ще тръгне от пл. "Стефан Стамболов" при ДКТ „Ив. Радоев". В него ще се включат преподаватели и ученици от СОУ„Стоян Заимов", СОУ „П. Яворов", СОУ „Анастасия Димитрова", ОУ „Д-р Петър Берон", ОУ „Н.Й.Вапцаров", НУ „Отец Паисий", НУ „Единство", МГ „Гео Милев", НУ „Христо Ботев" , ЦДГот № 1 до 20, ОДЗ от №1 до19 и ЦДГ, ОДЗ и учебни заведения от селищата на Община Плевен.

От Central Mall Плевен към тях ще се присъединят от ГПЧЕ, СОУ„Иван Вазов", ОУ" Йордан Йовков", ОУ „Васил Левски". ОУ „Лазар Станев», професионалните гимназии и Обслужващите звена в системата на народната просвета - УСШ, ОСО, ЦРД, МУЦТПО, ЦУТНТ.

Друг лъч тръгва от Медицинския университет - Плевен, начело с ръководството на висшето учебно заведение. Към тях ще се присъединят от ДФСГ „Интелект", СОУ „Христо Смирненски", НУ „Патриарх Евтимий" Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков".

Трите лъча ще се съберат пред барелефа на Светите братя „Кирил и Методий" /Съдебната палата/ .
Тържественият ритуал, включващ празничин молебен, слово на Кмета на Община Плевен, художествена част, ще започне от 11:00 часа пред барелефа.