Румен Петков
Румен Петков / dariknews.bg
„Отношението на Правителството към Плевенската епопея, а и по принцип към 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство е унизително“. Това каза пред медиите в прескклуба на БТА в Плевен членът на управлението на ПП АБВ Румен Петков.

Той припомни, че кметът на Плевен два пъти тази година – през месеците май и август се е обърнал с писма до правителството на България, „за да получи един унизителен отговор“, в който се казва, че няма да бъдат отпуснати никакви средства.

Румен Петков коментира, че миналата година Правителството е заделило около 100 000 лева за паметник на офицера в Добруджанския край. „Тук говорим за 140 г. от Плевенската епопея, която решава Руско-турската освободителна война и кметът Спартански не е искал пари за банкети, концерти и културни програми и т.н., а е искал целево пари за ремонт на паметниците, свързани с епопеята“.

Румен Петков отново посочи, че Плевен има четирима министри в това правителство:

„За тези четирима министри, начело с министъра на финансите, който е възпитаник на Математическата гимназия в Плевен, нямаме абсолютно никаква стойност като град и като историческо събитие, като Освобождението на Плевен. И затова ние трябва да направим нашия избор, ние да си изнесем нашата Епопея срещу тези хора, които имат престъпно отношение към българската история – тук не става дума само за истрията на Плевен“.

Петков посочи, че тази година в Плевен се отбелязват три юбилея – 140 г. Плевенска епопея, 40 г. Панорама „Освобождението на Плевен“ и 110 години военно-музейно дело.

„За народните представители от Плевен този въпрос не съществува. До сега те не са инициирали един разговор с членове на кабинета на тази тема. Преди месец правителството взе решение за ремонта на около 50 военни паметника като отпусна средства за ремонта им, но сред тях не фигурират плевенските паметници“.

Румен Петков каза, че от ПП АБВ правят всичко възможно да помогнат, честването на годишнината за стане по един убедителен начин и да се покаже, че Плевенската епопея има своето място и роля в днешния и утрешния ден на Плевен и на България. Той подчерта, че в резултат от Плевенската епопея, повече от 100 улици по света носят името Плевен.