Росен Плевнелиев: Кой реши, че през 2014 ще има президентски избори
Росен Плевнелиев: Кой реши, че през 2014 ще има президентски избори / archive.dariknews

"По отношение на Параграф 12 аз мисля, че това е важен въпрос, който отново стига до същността на най-важния въпрос, който българските граждани задаваха през 2013 година, а той беше: "Кой", защото за мен е повече от ясно, че обясненията, които се дадоха в последните дни от управляващите и г-жа Манолова, не са искрени", каза пред журналисти в Плевен президентът на Република България Росен Плевнелиев.

Президентът обясни, че тук не става въпрос за един стандартен текст в прословутия Параграф 12, а става въпрос за текст, който е изпратен до Венецианската комисия и е сложен на нейния сайт и в него е посочена годината 2014.

"Аз питам, кой реши, кой е този човек, коя е тази институция или партия, която реши, че през 2014 г ще има избори за президент и вицепрезидент и на този въпрос до сега не сме получили отговор и аз го очаквам".

Относно неприетите предложения на президента за мажоритарен вот, електронно гласуване, той коментира:     
"Освен, че нямаше позитивно решение по нито една от тези важни теми за нацията, и към момента аз не виждам желание за придвижване на внесената от мен отдавна документация за стартиране на процедура за национален референдум.

Искам да се обърна към управляващите и към парламентарно представените политически сили и да ги помоля да чуят народа така, както го чух аз и да не се страхуват от този народ.
Няма нищо лошо да направим референдум по важни за нацията теми. През цялата 2013 година хората и в първата и във втората протестна вълна, на протести и митинги, както и на срещите, които инициирах с гражданите казаха: "Искаме да се чуе нашата дума по изборното законодателство!" и вместо повече от 24 години преход, политиците само да се изживяват в ролята на говорители на народа - моля ви, питайте го този народ!".

Президентът Плевнелиев коментира и поисканото от Атака снемане на неговия имунитет:
"Като президент аз уважавам институциите, законите и Конституцията на тази държава и се надявам и парламентарно представените политически партии да са прочели, какво пише в нея. Докато аз съм президент, конституцията ще се спазва и който иска моя имунитет, да чете Конституцията. Същевременно, който иска да пише доноси, сигнали и каквото и да било - това си е негово право. Институциите ще преценят, дали да се сезират и да свършат съответните правни действия. Като президент аз ще коментирам от тук нататък тези теми само, когато компетентни институции са си сложили подписите под ясни заключения".

Президентът каза, че България е в началото на една много тежка предизборна кампания. "Лично аз очаквам атаките към мен да зачестят и да стават все по-тежки и все по-силни и за съжаление, така се представят голяма част от българските политици в правенето на избори".

Публикуваме текста от § 12, който гласи: При произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г. едновременно с избори за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители, районите за организационно-техническата подготовка на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за президент и вицепрезидент на републиката съвпадат с изборните райони за народни представители.

Президентът Росен Плевнелиев беше на 14 февруари в Плевен по покана на Института по лозарство и винарство и Професионалната гимназия по лозарство"Ал. Стамболийски" по случай празника на лозаря.