Раздават храни на социално слаби
Раздават храни на социално слаби / netinfo

Раздаването на хранителни продукти от втория транш на програмата „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз на социално слаби лица" започва в Плевен от днес и ще продължи до 27 август. Това информира председателят на областното ръководство на БЧК Лукан Луканов.

Както и по време на първия етап, право да получат помощите имат всички български граждани, получавали енергийна помощ от Дирекция "Социално подпомагане" през отоплителен сезон 2008/2009 г. По време на втория транш всяко подпомогнато лице ще получи по 3 кг брашно, 3 кг захар, 3 кг ориз и 3,200 кг макаронени изделия.

В област Плевен през първия транш на програмата са получени общо 98 966 кг от продуктите, от които са раздадени 86 184 кг. Най-малко е раздаденото количество в град Плевен, където от имащите право да получат помощ близо 1 400 души, само 500 са се възползвали. Според Лукан Луканов, това се дължи на летния сезон, през който повечето от хората са по селата.

Социално слабите от Плевен могат да вземат полагащите им се продукти от 11.00 до 15.00 часа в клуба на запасните офицери на ул."Даскал Димо" 7. Помощите ще се получават само срещу лична карта на правоимащите лица, премахната е миналогодишната разпоредба, че ако единият от правоимащите съпрузи е починал, другият може да вземе продуктите.

От БЧК Плевен препоръчват на подпомогнатите лица да носят чанти или пликове, с които да пренесат пакетите, които са с общо тегло над 12 кг., каза още Лукан Луканов.