Районен съд Плевен гледа над 3000 дела срещу неизрядни длъжници
Районен съд Плевен гледа над 3000 дела срещу неизрядни длъжници / netinfo

3026 частно-граждански дела срещу неизрядни длъжници са образувани в Районен съд Плевен от началото на тази година до края на месец юни. Това съобщи съдия Светослава Цонева, пресаташе на съдебната инстанция.

По-голямата част от делата - 1851, са образувани по чл. 410 от ГПК, а останалите 1175 са по член 417 от ГПК - дирекнто заповедно производство, уточни още тя. Броят на свършили вече дела срещу неизрядни длъжници е 3015. Според съдия Цонева причината останалите дела да не са приключени най-вероятно е свързана с движение на книжа между страните. Делата, които касаят издаването на изпълнителни листове, са образувани по заявления от ТЕЦ, ВиК, ЧЕЗ и три банки. Те съдят неизправни длъжници и поръчители по кредити.

В някои от случаите длъжника не плаща задълженията си, тогава поръчителят е задължен да изплаща кредитите, но ако и той откаже, банката заявява своите претенции към поръчителя. Този тип дела са около 200 броя, останалите са по заявления на други иституции. По думите на съдия Цонева, спрямо 2010 г. сега заповедните производства са малко повече на брой.