Пътната обстановка в страната днес
Пътната обстановка в страната днес / dariknews.bg

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура".

Пътните настилки в страната са мокри, на места - заснежени, а по високите и усойни места има заледени участъци, които се обработват и опесъчават. 
Сняг вали в област София, Кюстендил, Смолян, Монтана, Перник, Драгоман и Владая.
Затворени са проходите Твърдица - Елена, Етрополе - Златица и Върбишки, Вратник, Троян-Кърнаре, а Вратнишки и Дюлински проход е затворен само за товарни автомобили. Затворен за всички моторни превозни средства е пътят Шипково-Рибарица, Столетово - Бузлуджа и Обсерваторията - до разклона Момчиловци. 
В сила са следните ограничения: Забранено е преминаването на моторни превозни средства с обща маса над 10 тона през проходите Шипка и Петрохан, над 20 тона през Айтоски проход.
Забранено е движението на товарни автомобили по пътя Батак - Доспат и Розово-Разногоре. Всички МПС да са вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета през прохода Петрохан, Пампорово и Превала. Товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета по пътя Велинград - Юндола - Аврамово, Велинград - Сърница, Ракитово - Цигов Чарк - Превала, Белово - Юндола. Доспат - Сърница, Девин-Михалково и от Борина до границата с Гоце Делчев. При снеговалеж движението на товарни автомобили задължително да се осъществява с вериги по пътя Костенец-Дупница и Боровец-Самоков-София. 

През деня облачността над страната ще се увеличи и на места ще прехвърчи слаб сняг. Минималните температури сутринта ще са между -6 и -1°, в София -4°. Максималните температури ще бъдат между -2 и 3°. Над планините облачността ще се задържи значителна, дори от време на време ще прехвърча сняг, без да се променя снежната покривка. По Черноморието ще бъде ветровито. Скоростта на западния вятър ще достига 7-12 м/сек.