Първи самостоятелни полети извършиха млади пилоти със самолет L-39 ZA
Първи самостоятелни полети извършиха млади пилоти със самолет L-39 ZA / sv.kolev

Пилотите от групата за интензивна летателна подготовка изпълниха първи самостоятелни полети на Летище Долна Митрополия с учебно - бойния реактивен самолет L-39 ZA.

В изпълнение на Програмата за интензивна летателна подготовка на млад летателен състав, това е вторият етап в обучението на лейтенантите Светослав Пентиев, Александър Иванов, Аспарух Пашов и Йордан Тонев. След като завършиха пълният курс на самолет РС-9М и присвоиха степен за класна специалност „Военен пилот - трети клас", тяхното обучение премина на самолет L-39. Пилотите достигнаха необходимата степен на подготовка и готовност за изпълнение на самостоятелни полети.

Първи самостоятелни полети извършиха млади пилоти със самолет L39 ZA
netinfo

В изпитния ден те изпълниха полет в зона прост пилотаж и полет по кръга. Контролите бяха извършени от майор Пламен Попов и капитан Петър Муков. Ето и тяхната оценка:

„Пилотите са подготвени много добре, справят се уверено с управлението на самолета и изпълниха отлично всички елементи. В основата на постигнатите резултати стоят натрупаните теоретични и практически знания и опит на самолет РС-9М".

За добрата успеваемост на обучаемите безспорна е заслугата на техните инструктори - майор Пламен Попов, майор Пламен Ковачев, капитан Петър Муков, капитан Иво Първанов и капитан Борис Стойков.