Първа декада на културата и изкуството провеждат в Тръстеник
Първа декада на културата и изкуството провеждат в Тръстеник / archiv.DarikNews

Народно читалище "Неофит Рилски" в Тръстеник от миналата седмица е домакин на първата по рода си Общинска декада на културата и изкуството, която се провежда по ОП "Регионално развитие", каза ръководителят на проекта от община Долна Митрополия, Десислава Манова.
Най-нетърпеливите и многобройни се оказаха участницитте в училището по улично изкуство "Танцувам като теб", ръководено от доц. Александра Хонг - преподавател в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". В работата й помагат шест студенти от НАТФИЗ, които имат задачата да впрегнат желанието на по-малките и големи участници и да им предадат умения за изява в хип-хопа.

Първа декада на културата и изкуството провеждат в Тръстеник
netinfo

"Първия ден от започването на танците се бяха записали около 50 деца. На следващия ден те разказали в училище какво се случва и в един момент се оказа, че желаещите са двойно повече. Има дори и сърдити, че не могат да се включат, но пространството е ограничено", разказа Десислава Манова.

Голям е напливът и за майсторския клас по народно пеене с ръководител народната певица от Северняшки ансамбъл Плевен Надка Томова. За да могат заниманията да са пълноценни, децата са разделени на две групи, а участниците са от втори до седми клас.

Първа декада на културата и изкуството провеждат в Тръстеник
netinfo

Художниците, които участват в пленера "Големите учат малките", започнаха вчера заниманията си под ръководството на Диана Къндева, която е гост - художник и освен рисуване, ще покаже на децата и техники за работа с текстил, за изработка на папие маше. Тук също, активна роля взимат петима студенти от Националната художествена академия, за да могат да поемат желаещите да рисуват, които също са разделени на групи. Изложбата на малките творци ще бъде подредена на 23 ноември.

Друго събитие от декадата е "От женските ръце и със сърце", за което повече от 40 жени са взели материали за изработване на плетени неща, които ще представят на 22 ноември. Дамите, които проявяват интерес към ръкоделията и съхраняват наследените от майки и баби умения, ще имат възможност да покажат майсторството си и пред публика.

22 момичета показаха артистичните си заложби и представиха мечтаната от тях професия. Специално жури в състав - доц. Александра Хонг и директорът на театъра на НАТФИЗ Николай Младенов, провокираха девойките, освен красота да покажат и театрален талант. Предстои да бъдат избрани 12 от момичетата, за които са осигурени костюми на желаните от тях професии.
Идеята е екипът - организатор на декадата, да направи професионални снимки и с тях до края на тази година да бъде издаден календар за следващата. За по - добра предварителна подготовка, на по-ранен етап е направена анкета в училището в Тръстеник, сред записалите се за кастинга девойки, за да се проучи с какво искат да се занимават. Сред най-желаните професии са тези на актриса, лекар, козметичка, учен и фризьор.

С парите по проекта е закупена и най-голямата гордост на читалището в Тръстеник - сглобяема сцена 8 на 6 метра за външни изяви в пълен комплект с техника за озвучаване и осветление, както и камера, фотоапарат, лаптоп, пиано, акордеон. Те ще бъдат използвани на заключителния за първото издание на декадата концерт.

Голямата изненада ще е концертът на оркестър "Тръстеник", който започва от 15:00 часа на 24 ноември, събота. По данни на организаторите, музикантите не са се събирали и свирили в пълния си състав на сцена в Тръстеник повече от 2 години, затова пък ще представят най-доброто от своя репертоар. След концерта, децата от различните клубове ще покажат какво са научили за две седмици.

Проектът предвижда в края на април - началото на май догодина да се проведе още една декада, а Община Долна Митрополия от сега е поела ангажимент, с общински средства да организира и трета подобна инициатива.