Проектът на Плана за управление на речните басейни в Дунавски район е достъпен за всички
Проектът на Плана за управление на речните басейни в Дунавски район е достъпен за всички / netinfo

Басейнова дирекция Дунавски район e изготвила проект на План за управление на речните басейни в Дунавски район, който е на разположение на всички заинтересовани страни. Това съобщават от пресцентъра на дирекцията.

Пълният текст на проекта може да бъде намерен на страницата на дирекцията – www.dunavbd.org, както и на хартиен носител във всички регионални бюра. В Плевен то се намира на ул. «Васил Левски» № 1 ет.16, стая 1613. В продължение на шест месеца заинтересованите институции, лица и граждани могат да правят бележки и допълнения. В този период може да бъде поискан достъп до документите и информацията, използвани при разработването на проекта на Плана за управление на речните басейни в Дунавския район, да се проведе консултация с Басейнова дирекция и да се представи писмено становище.

Представените писмени становища ще бъдат разгледани и ще останат неразделна част от документацията към плана. Основна му цел е оптимизиране на управлението на водите чрез интегриран подход на басейново ниво, устойчиво ползване на водните ресурси и постигане добро състояние на всички води.

Дунавският район за басейново управление обхваща 38% от територията на Република България и е най-големият в страната. Включва поречията на реките, вливащи се река в Дунав, и реките Ерма и Нишава. В него живее 45% от общото население на страната.

Планът за управление на речните басейни в Дунавския район влиза в сила на 22.12.2009 г.