Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg

"66 радиатора се пукнаха в Музея" е водещото заглавие в "Посредник" днес.

66 радиатора са се спукали от студ през последните няколко дни в Регионалния исторически музей, научи "Посредник". 40 от тях са демонтирани и изнесени в двора, 26 предстои да бъдат изхвърлени. Това видяхме в петък. Ще припомним, че музеят е без отопление цяла зима. Заради задължения в размер на 17 500 лева за месец февруари и пет дни от март 2011 година, още през ноември парното е откачено от техници на ТЕЦ-а от градската мрежа. Директорът на музея Стефка Григорова ни обясни, че водата била източена, но системата е така изградена, че нямало как да бъдат изпразнени изцяло радиаторите на първия етаж, останали няколко пръста вода във всеки радиатор. В резултат на това старите чугунени радиатори се изпопукали като презрели дини, дори са хвърчали парчета от тях
Потърсихме за разяснение топлоинженер, който ни отговори, че по принцип няма как да се пръснат радиаторите, ако са празни, но трябва да се види на място каква е системата и дали действително е от тези, които не могат да бъдат изпразнени. Но това не е наша работа.
Проблемът е, че заради гръмналите радиатори сега се налага подмяна на цялата система, което ще струва незнайно колко пари. И кой ще ги даде в тази криза?

Плевен се преклони пред паметта на Апостола

С ритуал пред паметника на Васил Левски вчера беше отбелязана 139-годишнината от неговата кончина. Свещеници от плевенски храмове отслужиха панихида, а стотици граждани преклониха глава пред паметта на Апостола и поднесоха цветя и венци пред неговия мемориал.
Макар и трагична, смъртта на Левски не слага край на делото му и подготовката за Освобождението продължава по реда, начертан в хода на неуморните му обиколки из страната, посочи в словото си кметът на Община Плевен, доц. Димитър Стойков. Левски е бил уверен в собствената си гибел и в липсата на сили у народа ни сам да извоюва свободата си, но това не го е спряло, защото мисията му е била друга - да пробуди българина и в това се изразява голямата му победа - да накара човека със склонена главица, която сабя не я сече, да вдигне взор и да заяви изконното си право да бъде свободен, отбеляза градоначалникът.

Сватбеният дух превзе града през уикенда

В събота и неделя в Плевен се проведе първото по рода си сватбено изложение. Домакин на пъстрата проява стана Търговски център „Макси", като в нея участие взеха 11 фирми. По думите на организаторите, идеята е под един покрив да бъдат обединени всички, свързани по някакъв начин със сватбения бранш, като се помогне на клиентите с подготовката и организацията на големия ден. Плевенчани и гостите на града имаха възможността да се запознаят с всички подробности около сватбения ритуал, като фирмите-участници предложиха любопитни идеи как този ден да бъде превърнат действително в незабравим. На разположение на посетителите бяха сватбени агенции, производители на булчински рокли, фирми, занимаващи се с декорация, маникюр, фото и видеозаснемане, а пред входа на търговския център беше паркирана луксозна сватбена лимузина.

Доц. д-р Димитър Стойков: Зеленогорски излъга, че не е стартирал процедура за смяна на банката

Кметът на Плевен доц. д-р Димитър Стойков излезе с декларация до медиите, че Община Плевен в негово лице никога не е предоставяла под каквато и да е форма на банка или друга финансова институция правото да управляват и да се разпореждат с бюджетните й средства. Повод за изявлението му стана изказване на съветника от БНД Георг Спартански, че липсва решение на Общинския съвет за прехвърляне сметките на Общината в друга банкова институция.
„Г-н Спартански твърди, че е нарушен чл.21, ал.1, т.8 от ЗМСМА, който няма отношение, защото банковото обслужване на бюджетните организации и на бюджетните сметки, в т.ч. и общините, не се урежда от Закона за местното самоуправление и местната администрация", допълни плевенският градоначалник. „Това говори единствено и само за некомпетентност в изказванията на г-н Спартански и непознаване на специфичната нормативна уредба", категоричен бе кметът. "Банковото обслужване на сметките и плащанията на общините и другите бюджетни институции и конкретно смяната на обслужващата банка е уредено нормативно в указания на Министерството на финансите, по-конкретно на дирекция „Бюджет и държавно съкровище". В тях никъде няма изискване за промяната на банковото обслужване и обслужващата банка да се взема решение на Общинския съвет, за каквото настоява г-н Спартански", заяви още кметът на Плевен.

Община Плевен с покана за побратимяване с Баня Лука

От посещение в Кавадарци, Македония, се завърна делегация от Община Плевен. Ръководител на нашата делегация е бил секретарят на Общината, Бранимир Мирчев, като в нея са участвали Ивайло Попов от Изпълнителната агенция по лозата и виното и директорът на Северняшкия ансамбъл Данаил Цолов. Визитата е била във връзка с празника на Свети Трифон Зарезан, като в проявите, включени в програмата му, участие са взели и изпълнителите от плевенския ансамбъл.
Самото мероприятие беше уважено от президента на Република Македония Георги Иванов, министъра на финансите, посланикът на САЩ в Македония, както и делегации от други побратимени на Кавадарци градове, сподели Бранимир Мирчев. Нашата делегация е провела разговори с ръководството на Община Кавадарци в лицето на нейния кмет Александър Панов. По инициатива на домакините е присъствал и посланикът на Босна и Херцеговина в Македония, Милан Балабан, с когото представителите на Община Плевен са разговаряли относно установяване на партньорски отношения с град Баня Лука. Разговаряхме и с генералния консул на България в Битоля, тъй като той имаше поръчение от кмета на македонския град за възстановяване и активизиране на партньорските взаимоотношения между Плевен и Битоля, посочи още секретарят на Общината.