Представиха филм на млада режисьорка за самотните хора в селата
Представиха филм на млада режисьорка за самотните хора в селата / archive.dariknews

Сдружение Плевенски обществен фонд "Читалища" представи филма „Общностна подкрепа", създаден и заснет по проект "Нови подходи за социално включване на старите хора в малките населени места".
Координатор на работата по осъществяването на филма е Антоанета Мачева, а негов режисьор е младата плевенчанка Милена Грамова.

Председателят на Плевенски обществен фонд "Читалища", Даниела Димитрова обясни:
„Идеята беше насочена към най-рисковата група хора в страната - тези, които живеят сами. Хората, които в битов, социален, обществен и личен план изживяват последните си години в огромното море на самотата. Това са хора, които имат нужда от социални услуги, от информация и от общуване, но за съжаление поради лошите условия в малкото населено място, те обикновено са последната точка на дневния ред на цялото ни общество".

Даниела Димитрова разясни, че целта на този проект е, на базата на българския и германския опит да представи такива модели за работа, които да дадат възможност, без външно финансиране - с усилията на съседите, общността и най-вече на читалищата, хората да получат своите услуги и нуждаещите се да направят живота си по-щастлив. "Провокирани от идеята решихме, че всичко, което правим в селата е добре да бъде филмирано и Милена направи кратък филм, отразяващ всички чувства, събития, тъги и неволи в селата".

Димитрова каза, че Милена е един режисьор, който е зарязал голямата София и е дошъл в Плевен за да потърси свое поприще и свое място - и като човек и като творец.

"Много съм развълнувана и нямах търпение да споделя с вас този мой проект, защото аз наистина живях с историите на хората. Още в първия ден, в който отидох на снимки в село Коиловци, видях една много силна воля за живот у хората, които въпреки трудностите, успяват да се усмихват и да мечтаят", каза младата режисьорка Милена Грамова.

Председателят на Плевенски обществен фонд "Читалища", Даниела Димитрова каза, че сдружението има готовност да бъдат набирани средства за обучение на желаещи да бъдат полезни на възрастните хора в малките населени места.

Представиха филм на млада режисьорка за самотните хора в селата
netinfo

На прожекцията, която се състоя в пресклуба на БТА в Плевен присъстваха представители на много читалища и неправителствени организации от общината.