Председателят на НС уважи отбелязването на 10 декември в Плевен
Председателят на НС уважи отбелязването на 10 декември в Плевен / dariknews.archive

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева участва в тържествата по повод 137 години от Освобождението на град Плевен.

При пристигането си в Плевен тя бе посрещната с военни почести от представителна част на Плевенския гарнизон, след което пред параклиса-мавзолей "Свети Георги Победоносец", плевенският митрополит Игнатий отслужи панихида за загиналите.

Слово за празника произнесе кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков. „Трите щурма и мъчителната обсада останаха в историята като величавата "Плевенска епопея". В името на победата рамо до рамо воюваха българските опълченци, руски, румънски, украински, белоруски, финландски, молдовски и полски воини - синове отПрибалтика и Закавказието...", припомни кметът на Плевен.

„Днес никой не може да си представи свободна България, без Плевен и Плевенската епопея. Всички знаем, че в историята на всяка война има критичен момент, който предопределя изхода й. За Освободителната война такъв преломен момент са събитията от Плевенската епопея", каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Тя припомни, че днес - 137 години всички сме в Плевен, за да съпреживеем отново и да съживим онези съдбоносни дни, „защото ние сме онези, които носим в себе си паметта за тези велики дни".

Цачева припомни думите на големия публицист и писател Симеон Радев за това, че „свободата е трайна, не когато тя се издига до народите, а когато те се издигат до нея.
Нужна ни е мъдрост и отговорност за градежа на бъдещето. Длъжни сме да го направим - заради нас и децата ни. За да я има вечно Свободна България", каза Цецка Цачева преди всички гости на тържеството да поднесат венци и цветя в знак на признателност.

По-късно гостите и много граждани присъстваха на историческа възстановка "Връщане сабята на Осман паша" в къщата-музей "Цар Освободител Александър Втори".