Православната църква почита двама светци
Православната църква почита двама светци / dariknews.bg

На 10-ти февруари Православната църква почита паметта на двама светци - Свети Харалампий и Света Валентина.

Свети свещеномъченик Харалампий загинал мъченически в началото на III век при римския император Септимий Север на 113-годишна възраст. По повеля на императора той бил измъчван и осъден на смърт.

Ето какво пише в житието на светеца: „Виждайки изумителната твърдост на стареца и чудесните прояви на Божията сила, множество езичници повярвали. Всички те започнали да славят истинския Бог и мнозина от тях били осъдени на смърт. Чудесно изцерен от раните си, св. Харалампий призовал езичниците да разберат истината, лекувал болни и чрез силата Божия правел много чудеса."
Свети Харалампий се счита за покровител на пчеларите и на този ден, след отслужване на св. Литургия, в православните храмовете се благославя пчелен мед - за телесно здраве и душевно спасение.

Сведенията за светата мъченица Валентина са много оскъдни. Известно е, че тази благочестива девойка е живяла в околностите на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.).

Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Тази постъпка предрешила съдбата й и езичниците я обезглавили. Според православния календар на 10 февруари празнуват своя имен ден хора с имена: Валентина, Валентин, Валя, Вальо.