Поредни 1100 лева заминаха за лечение на роднина
Поредни 1100 лева заминаха за лечение на роднина / archiv.DarikNews

На 20 юни около 16:00 часа непознат е измамил 81-годишна от село Долни Луковит, под предлог, че е пострадал неин роднина и трябват пари за лечението му. Възрастната жена му е предала 1100 лева. Уведомен е дежурен прокурор. Полицията издирва измамника.

От полицията напомнят на хората да бъдат особено внимателни и предпазливи. Телефонните измамници са изключително изобретателни, с тренирани психологически умения, като по време на телефонния разговор се ориентират за възрастта на набелязаните жертви и се възползват от първоначалния шок от споделената информация, за да ги манипулират. В област Плевен е използван следния сценарий - измамниците искат пари от възрастни хора за лечение на техни близки.

Съветваме, ако бъде отправена подобна "оферта", да не се доверявате само на телефонно обаждане. Разпитайте за имена и събития, които лицето би трябвало да знае. Търсете обратна връзка с близките си. В никакъв случай да не предавайте пари. Този вид престъпление в Наказателния кодекс на България се квалифицира като измама по чл. 209, чл. 210 и чл. 211 и се наказва от закона. В съдебната практика обаче измамите се явяват като едни от най-трудно доказуемите престъпни деяния.

Причините, които усложняват доказването на тези престъпления са различни - отсъствие на веществени доказателства, отсъствие на свидетели, доброволно предаване на парите, невъзможност на потърпевшия точно да възпроизведе събитието и много други.