Полина Богданова-АС-Плевен: В съдебната зала всички страни са равни
Полина Богданова-АС-Плевен: В съдебната зала всички страни са равни / archiv.DarikNews

На 14 май 2013 г., в Административен съд - Плевен се проведе „Ден на отворени врати".

От 10:30 часа ученици от 11 клас на ДФСГ „ИНТЕЛЕКТ" гр. Плевен и граждани бяха посрещнати в сградата на съда от г-жа Полина Богданова - Кучева - Зам. председател - изпълняваща функциите на председател и г-н Диян Добрев - съдебен администратор.

Кратка презентация запозна гостите с историята, структурата и функционирането на Административен съд гр. Плевен, като бяха представени и аспекти от работата на съдиите, съдебните служители и служби.

След извършена обиколка на гостите в кабинетите на съда, в съдебна зала № 1 на Административен съд гр. Плевен от 11:00 часа и от 14:00 часа в присъствието на граждани се представи публично разпределение на съдебните дела на принципа на случайния подбор. Всички присъстващи имаха възможност да зададат въпросите си и да получат отговори в рамките на компетентността на Административен съд гр. Плевен.

Инициативата „Ден на отворени врати" се организира и провежда за първи път от Административен съд гр. Плевен, с амбицията това събитие да стане традиционно и е насочена към популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура на гражданите, както и към повишаване на доверието на обществото в работата на съда.

Полина Богданова - зам. председател на Административния съд в Плевен, която от началото на октомври 2012-та изпълнява функцията председател каза, че инициативата за Ден на отворените врати е била заложена в годишната програма на съда по решение на Висшия съдебен съвет, който тази година е препоръчал на всички органи на съдебната власт да проведат Ден на отворените врати.

"Избрахме 14-ти май за да може инициативата да попадне в седмицата, в която Плевен отбелязва своя празник".

Полина Богданова каза още, че една от целите на инициативата е, гражданите да повишат правната си култура, да се повиши доверието в органите на съдебната власт и като цяло, най-вече да се чувството у някои граждани, че е страшно да се съдят институции.

"Именно затова основен акцент в нашите срещи беше, че в съдебната зала всички страни са равни и не е проблем да се подаде жалба срещу някой държавен или общински орган".