Подменят дограма и ремонтират отделения в ловешката болница
Подменят дограма и ремонтират отделения в ловешката болница / archiv.DarikNews

Големи ремонти започват в Многопрофилната болница за активно лечение „Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч, съобщи директорът д-р Тихомир Бенев. Ще бъде подменена цялостно дограмата, в някои отделения ще бъде извършен и текущ ремонт.

Проектът за подмяна на дограмата е на стойност около 720 хил. лв., финансирането е по програмата за енергийна ефективност към фонд „Козлодуй". През 2012 г. предложението е било представено пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, одобрено е и вече са изготвени всички необходими документи с точни количествено-стойностни сметки. Разработен е и времеви график за изпълнението, което трябва да стартира от 1 април. Крайният срок е 31 октомври, тъй като няма как да се случи цялостното снемане на дограмата. То ще бъде поетапно, в тези месеци ще има разместване на болнични стаи.

Ремонтът предвижда още изолация на две от пространствата, където подовете граничат с външен въздух, допълни д-р Бенев. Едното такова пространство е тунелът, през който се влиза в двора на болницата, до центъра за спешна помощ, а другото е под отделението по неонатология.
Изпълнителите на съответните дейности по проекта се избират в енергийното министерство, болницата в Ловеч се явява контролиращ орган.

През миналата година здравното заведение е подало инвестиционни предложения и пред здравното министерство. Едното искане е за закупуване на нов 4D дигитален ехограф и ремонт и изграждане на ангиографска зала в отделението по образна диагностика. Проектът е на стойност 100 хил. лв., но през юли са отпуснати половината от средствата - само за ехографската апаратура. Тя вече работи, като болницата е дофинансирала с 18 хил. лв. закупуването й.

Друг голям проект, чиято стойност надхвърля 1 млн. лв., е изграждане на единен операционен блок за цялата болница. По него обаче към момента финансиране няма.

Целева субсидия от 200 хил. лв. Министерството на здравеопазването е дало за текущ ремонт в детското отделение, неонатологията, родилна зала и операционната към нея в АГ-отделението. Парите са получени на 19 декември м.г. В тези средства обаче изрично е разписано, че трябва да се купят три нови кувьоза за неонатологията. Изготвена е техническата им спецификация и тези дни обявата ще бъде публикувана в Агенцията за обществени поръчки. За останалата част от 200-те хил. лв. се изготвят работни планове за самите ремонтни дейности с точни количествено-стойностни сметки. И тук болницата ще участва със собствени средства, уточни директорът. Очаква се стените на ремонтираните отделения да бъдат покрити с нови антибактериални покрития.