По сигнал РИОСВ се бори за вековни дървета в центъра на Плевен
По сигнал РИОСВ се бори за вековни дървета в центъра на Плевен / riosv.pl

Експерти от РИОСВ - Плевен извършиха проверка по постъпил сигнал за застрашени вековни дървета от вида летен дъб, намиращи се в центъра на град Плевен, съобщиха от инспекцията. По време на проверката е било установено, че в непосредствена близост до ресторант "Спиди" се намират два летни дъба /Quercus robur/, на възраст над 150 г. Констатирано е, че в близост до мястото се извършват строителни дейности, които могат да доведат до унищожаване на дърветата.

РИОСВ - Плевен предприе процедура по обявяване на вековните дървета за защитени, която стартира с подписване на протокол между директорът на регионалната инспекция по околната среда и водите и собствениците на имотите, към които принадлежат дърветата.
Проведена е среща на директора на РИОСВ - Плевен, експерти от инспекцията и собствениците - упълномощен представител на Община Плевен и на Нармаг ООД, но съгласие за обявяване на вековно дърво за защитено, беше получено само от представителя на Община Плевен. За да се защити и второто дърво е необходимо писмено съгласие на собственика на имота в чиито граници е дървото.

Предстои изготвяне на предложение до министъра на околната среда и водите за издаване на заповед за обявяване на вековното дърво за защитено.

Съгласно Закона за биологичното разнообразие/ЗБР/, вековни или забележителни дървета във или извън населените места се обявяват за защитени, като предложението се съгласува с физическо или юридическо лице - собственик на имота, в който се намира дървото.

По сигнал РИОСВ се бори за вековни дървета в центъра на Плевен
netinfo