Плевенските лични лекари се обръщат за подкрепа към пациентите
Плевенските лични лекари се обръщат за подкрепа към пациентите / netinfo

Подписка и обръщение към пациентите от Плевенска област започва от днес регионалното Сдружение на общопрактикуващите лекари. Председателят д-р Петя Дакова уточни, че обръщението ще се разпространи до всички лични лекари като ще се събират подписи от пациенти в подкрепа на исканията на здравните специалисти.

В апела се заявява, че през последните години броят на джипитата в страната е намалял с около 1 000 души, има и много млади лекари, които са починали на работното си място, като за това огромен принос имат условията на работа, ежедневния стрес, липсата на здравна стратегия, както и ясните и точни правила за работа. В обръщението към плевенските пациенти от сдружението са категорични, че състоянието на здравеопазването и в частност на първичната извънболнична помощ е незадоволително и лошо, а качеството на здравната услуга липсва. Протестът на лекарите е и заради наложената през последните години от управляващите институции политика на ограничения и забрани, заложени в нормативни документи, и срещу недостатъчното финансиране на здравеопазването.

“Ако Министерствата на здравеопазването и на финансите, както и комисията по здравеопазване към Народното събрание не обърнат внимание на писмата, които са изпратени до тях, в началото на септември ще преминем към ефективни протестни действия заедно с другите съсловни организации“, се казва в обръщението на плевенските лекари.

Регионалното сдружение е внесло пакет документи и до областния управител Цветко Цветков, в което се казва ”Настояваме за Вашата подкрепа и разбиране при защита на нашите интереси, които са и интереси на гражданите на поверената Ви област, както и съдействие и толерантност при провеждане на планираните от нас сигнални и ефективни протести”.