/ Община Плевен
Плевен утвърждава името си на фестивален град с поредно събитие - VI международен фестивал за маримба и ударни инструменти от 1 до 5 юли. Това съобщи Стефка Григорова от Община Плевен.

Тя подчерта, че фестът се организира под патронажа на кмета Георг Спартански. От името на организаторите Августина Серафимова и Симеон Серафимов представиха програмата, подкрепена от Национален фонд "Култура".

Започна почистване на Паметника на свободата в Плевен

"За първи път гостува оперна прима от европейска величина - Ина Кънчева", посочи Серафимова. "Пандемията срещна голямата певица с перкусионистката Василена Серафимова, родом от Плевен, и те създадоха дуо "СамоДиви", допълни тя.

По думите й, за първи път ще бъдат организирани онлайн лекции, за първи път ще гостува перкусионен ансамбъл от националното училище в София. Всички концерти ще бъдат в Регионалния исторически музей със свободен вход, като първият и финалният ще бъдат на открито, а концертите на 2 и 4 юли - в зала "Музикална слава на Плевен".

За 5 дни Плевен се превръща в музикална столица на България за музиката за ударни инструменти, посочи Серафимова. В концертите ще участват водещи солисти, като френското трио SR9 в състав Александър Еспере, Никола Кузан и Пол Шангарние.

На сцената ще видим Жан-Батист Льоклер, Мариана Беднарска - Полша/Швейцария, Тил Лингерберг - Швейцария, и Василена Серафимова, пианистката Христея Маркова. Концертите са посветени и на 60-годишната на НУИ "Панайот Пипков".

"Фестът е единствен по рода си на Балканите и дава възможност за съвместна работа на представители от различни изпълнителски школи - европейски и от САЩ, популяризира класическата музика сред широка публика" отбеляза Серафимова.
БТА