/ Общински съвет-Плевен
С празнично шествие от площад „Стефан Стамболов“ до централния площад „Възраждане“ бе дадено начало на празничния 15 май за Плевен.

Общински съвет-Плевен

Ученици, учители, представители на културни институти, десетки официални лица, граждани и гости на града преминаха по главната улица на града, заедно с Общинския духов оркестър. Участниците носеха портрети на най-изявени личности на Плевен от Освобождението насам, които имат принос в националната и световна история, изкуство и култура.

Общински съвет-Плевен

Церемонията на площад „Възраждане“ започна с издигане на знамената на Община Плевен, Република България и Европейския съюз, след което свещеници от плевенските православни храмове отслужиха празничен молебен за здравето и благоденствието на плевенчани.

Честит празник, Плевен!

На площада бяха народни представители от 15-и многомандатен избирателен район - Плевен, областният управител Мирослав Петров, председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, общински съветници, кметът Георг Спартански и заместниците му, бивши кметове на Плевен в годините назад, директори на институции, дейци на културата, десетки плевенчани и гости на града.

Общински съвет-Плевен

Сред присъстващите бяха и гостуващите делегации от побратимените на Плевен градове Ростов на Дон /Русия/, Плоцк /Полша/, Браила /Румъния/, Битоля /Македония/, Кавадарци /Македония/ и Брест /Беларус/. Приветствие за празника отправи кметът Георг Спартански.

Общински съвет-Плевен

Той благодари на всички плевналии, които неуморно и почтено работят, за да бъде Плевен по-красив, за да върне славата си на икономически, културен, административен и политически център на България.

Отбелязано бе, че с общите усилия на гражданите, местната власт, с подкрепата на Общинския съвет през последните години е направено доста, за да има градът своя красив облик, посочена бе и предстояща реализация на нови градски проекти.

Празничната програма на площад „Възраждане“ продължи с концерт, първи на сцената излязоха децата от вокална група "Арлекино" при читалище "Съгласие 1869" с диригент Виолета Боянова. Те изпълниха песента „На Плевен с любов”, записана в студиото на Максим Горанов. Текстът е на Надежда Захариева, музиката е дело на Хайгашод Агасян.

Повод за създаването й е празника на Плевен и 150-годишния юбилей на „Съгласие”. Музикален поздрав поднесе и танцова формация „Донско сияние“, пристигнали за празника от побратимения Ростов на Дон /Русия/.

След тях на сцената звучаха български шлагерни песни в изпълнение на Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева. В празничния 15 май в залите на Регионалния исторически музей са представени и две експозиции - фотоизложба „Град Ростов на Дон - поглед в бъдещето“ и музейна експозиция, посветена на 55-годишнината от установяване на партньорски отношения между Плевен и Ростов на Дон.

Денят ще завърши с концерт на рок група "Легендите" на площад "Възраждане" от 22.30 часа и празнична заря.

Общински съвет-Плевен

Общински съвет-Плевен

Общински съвет-Плевен

Общински съвет-Плевен

Общински съвет-Плевен

Общински съвет-Плевен

Общински съвет-Плевен