Плевен отбеляза 100-годишнината от Балканската война
Плевен отбеляза 100-годишнината от Балканската война / archiv.DarikNews

На 8 октомври, председателят на Народното събрание на Република България, г-жа Цецка Цачева, депутатът Дарин Матов, кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков, областният управител Иван Новкиришки и председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов присъстваха на панихида в памет на воините, загинали в Балканската война. 

Плевен отбеляза 100годишнината от Балканската война
netinfo

Панихида бе отслужена от плевенския митрополит Игнатий и свещеници от плевенски храмове в Параклис - мавзолея „Св. Георги Победоносец". 

Плевен отбеляза 100годишнината от Балканската война
netinfo

По- късно, официалните лица поднесоха цветя пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война и се отправиха към зала „Войни за национално обединение" на Регионалния исторически музей, където г-жа Цачева откри ретроспективната изложба „Подвигът на плевенци в Балканската война".

Плевен отбеляза 100годишнината от Балканската война
netinfo
 

„Българската свобода е скрепена с кръвта на героите, защото тя е стъпила на здрави национални каузи - освобождението, съединението, независимостта. Но има нещо, което е водило нашите прадеди, без да се замислят за семейства, за малки деца, за оставени млади съпруги. Това, от което те са водени, е единението на България, това, което те ни завещават днес, е да бъдем единни. 100 години по-късно нашата страна е благодарна и се прекланяме пред техния подвиг", заяви Цецка Цачева.

Плевен отбеляза 100годишнината от Балканската война
netinfo

Цецка Цачева сподели, че неин прадядо е оставил костите си край Чаталджа. "Такива сме не един или двама, но това е направено за да я има България, силна, свободна и единна".