tet
tet / obshtina teteven
Първото международно състезание за ученици България 2019 „Карстът – последното „бяло петно“ на планетата Земя“ под егидата на ЮНЕСКО се проведе в община Тетевен, съобщават от там. Своеобразен домакин бе Брестнишката карстова геосистема - класически карстов район, разположен в границите на общините Тетевен и Ябланица.
Проявата е оригинална българска инициатива и бе организирана от Експерименталната лаборатория по карстология на Националния институт по геофизика, геодезия и география при Българската академия на науките, с подкрепата на общините Тетевен и Ябланица, Националната професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“ – Тетевен, и „Титан Златна Панега цимент” АД.
В рамките на събитието участниците от петте отбора (представители на Тетевен, Ябланица, Бургас, Добрич и Латвия) и гости от Смолян, Девня и Варна успяха да проучат карста в региона чрез дейности на терен, решаване на практически задачи, презентации и защити на решения. Те посетиха и някои от забележителностите в община Тетевен.
Първото място в надпреварата завоюваха състезателите от Бургас, втори се класираха учениците от Добрич, трети стана отборът от Латвия. Кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева поздрави всички участници за успешната работа и екипа, стоящ зад цялото състезание, и обяви, че очаква проявата да стане ежегодна и да събира все повече участници в Тетевен. 
С първото по рода си състезание бе дадено началото на една нова и вдъхновяваща иновативна форма на образование за и чрез карста, която събра над 60 участници. То бе провокирано и от общия интерес на България и Латвия и по конкретно на общините Тетевен и Ябланица за опазване на природата. Надпреварата даде възможност на младежите да развият своите умения за работа в екип, анализ и синтез на информация, да развият своите лидерски качества и поглед към науката. Тя бе отчетена и като инициатива с много висок потенциал да се превърне в Олимпиада по карст в следващото си издание.