lovech
lovech / obshtina.lovech
В неделя, на 30 април, ще бъде извършено тържественото освещаване на новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий” в Ловеч, съобщават от митрополията. Събитието, очаквано от поколения ловчалии, е знаменателно не само за града, но и за цяла България, защото за първи път след 91 години се освещава нов катедрален храм.
 
Празникът в деня на освещаването ще бъде оглавен от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит при съслужението на членовете на Светия синод в пълен състав, Нижегородския митрополит Георги, епископ Амвросий от Румънската православна църква и много други архиереи и йереи на Българската православна църква и братските поместни православни църкви. Сред официалните гости на празника са много от дарителите, сред които и двама бивши премиери - Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов, за когото очакванията са отново да бъде избран за министър-председател. Очаква се да присъства и президентът на Република България Румен Радев. Тук ще бъдат и представителите на местната власт – кметът на Ловеч Корнелия Маринова, областният управител Пенка Николова, депутати от Ловешка област и други гости.
 
Освещаването ще започне в 8:00 ч., а Божествената света литургия - в 10:00 ч.
 
Мястото за изграждането на църквата е закупено през 2001 г. от Ловчанската света митрополия при встъпването на Ловчанския митрополит Гавриил в длъжност. Началото на строителството е положено четири години по-късно – през 2005 г. Новата катедрала е мечта на християните в града и след 12 години градежът беше осъществен под ръководството и с неуморните усилия на Дядо Владика. Архитект на идейния проект е йеросхимонах Роман от манастира „Св. Дух“ в Гърция. Работният архитектурен проект е дело на арх. Цветана Ковачева.
 
Новата църква има 850 кв. м застроена площ, височина й е 25 метра и с красивата си архитектура е истинска украса за центъра на града. Храмът впечатлява и със своето вътрешно благолепие – изящни полилеи, изработени по поръчка в Украйна и Русия, удивителни стенописи, дело на известния български зограф Владимир Авраамов, дърворезбован иконостас – истинско произведение на изкуството, излязло изпод ръката на смолянски майстори, красива мраморна настилка.

Църквата е оборудвана и с помещения, където ще бъде разположена библиотека към храма и стая за неделно училище, което предстои да бъде открито през есента.